Грейпфрутът е един от плодовете, който трябва да присъства винаги в менюто ни, но особено през зимата.

Той е важен източник на витамините С, B3, B9, Е, А , калий и магнезий и др. В грейпфрута има едно много важно вещество - нарингин. Последният е изключително плодотворен в битката с нежеланите килограми и токсините. През зимата пък е още по-важен, тъй като нарингинът има антивирусни, противогъбични, антибактериални и противовъзпалителни свойства.

На фона на хранителната стойност на грейпфрута, който съдържа съвсем малко калории и въглехидрати, а повече фибри, плодът е изключително подходящ за отслабване и диети. Поради своите антиоксидантни свойства, той забавя стареенето не само на кожата, но и на целия организъм.

Снимка 332656

Източник: iStock

Бъдете внимателни обаче, тъй като сокът от цитруса дразни стомаха и не е хубаво да се консумира на съвсем празен стомах. Също може да попречи на усвояването на лекарства през стомашната лигавица, така че не приемайте плода и хапчетата едновременно.

Грип

Грейпфрутът е един от най-полезните плодове при грип - сокът намалява чувството на парене, което тялото има при висока температура. Предпазва и от дехидратиране, а високото съдържание на витамин С защитава имунната система и помага на тялото да се възстанови по-бързо при треска.

Снимка 284976

Източник: iStock

Отслабване

Нарингинът е веществото, което оказва най-благоприятен ефект върху черния дроб и метаболитните процеси, като регулира холестерола и триглицеридите в кръвта. Нормализира метаболизма. За да се намали апетита и да се ускорят обменните процеси в тялото, е достатъчно да се хапнат по три парчета от този плод след всяко хранене.

Етеричните масла от грейпфрут помагат за предотвратяване на отлагането на мазнини и регулират нивата на течностите в организма, което е водещо в борбата с целулита.

Фибрите в плода са напълно достатъчни, за да задоволят нуждата ни от храна и да предотвратят преяждане.

Кои са най-подходящите витамини през студените месеци

Кои са най-подходящите витамини през студените месеци

Сезонът е най-рисков за простудни заболявания

Тонус

Грейпфрутът е отлично средство за справяне с умората. Прясно изцеденият сок сутрин дава енергия и ни освежава на работното място. В плода има рядкото съединение нооткатон, което повишава защитните сили и се бори с умората.

Безсъние

Чаша сок от грейпфрут може да помогне на хора, страдащи от безсъние. Това се дължи на наличието на веществото триптофан в грейпфрутите, което стимулира тялото да се отпусне по-бързо и по-лесно.

Менопауза

Грейпфрутът е много полезен и по време на менопауза. Той помага за облекчаване на симптомите и негативните последици от този труден период, като понижава холестерола, намалява риска от инсулт и сърдечносъдови заболявания.