Студените месеци от годината са тези, които отправят най-много предизвикателства към нашето здраве.
По-малкото светлина, по-студеното време, по-малкото движение и стоенето на предимно изкуствено осветление са водещите фактори, които водят до негативни последици върху нашето здраве.
Вирусите са наоколо, а всеки втори до нас киха и кашля. Има ли начин да се предпазим?
Правилното хранене, съчетано с прием на витамини, е нещо, което може да засили нашия организъм, така че той да бъде по-устойчив на атаките.
Трябва да се знае, че подходящите хранителни добавки и витамини не са панацея, но играят важна роля за укрепване на имунната система, и подобряването на защитните ни сили. Ето кои витамини не бива да пропускате през студените месеци:
Витамин C
Не се заблуждавайте, че този витамин може да ви излекува от грип, но той може да ви предпази. Витамин С е много силен антиоксидант и предпазва организма от възпалителни процеси. През зимата можем да си набавим витамин C от цитруси и киви, освен от таблетки. Препоръчителната дневна доза витамин С е около 40 мг за възрастни и 25 мг за деца.
Източник: iStock
Витамин D
Слънчевата светлина е основен начин, по който тялото си набавя витамин D, а през зимата слънчевите лъчи са твърде малко и твърде слаби. Това е предпоставка за развитие на дефицит през този сезон. Витамин D е изключително важен за здравето на костите и зъбите. Можете да си набавите ценния витамин от храни като дива сьомга, риба тон, яйца, сирене и мляко.
Препоръчителната дневна доза е около 250 микрограма.
Източник: iStock
Витамини от В групата
Тази група витамини помага за борба със симптомите на депресия, която се среща най-често през есента и зимата. Тези водноразтворими витамини се изхвърлят лесно от организма, поради което се препоръчва тяхното редовно приемане. Витамин B7, познат като биотин, подпомага здравето на косата и кожата. Витамин В12 е подходящ за студените зимни месеци, защото намалява симптомите на депресия и тревожност.
Богати източници на B витамини са пълнозърнести храни, червено месо, яйца, листни зеленчуци, кафяв ориз, мая и плодове.