Има продукти, които традиционно считаме за полезни, но в действителност могат да бъдат вредни за здравето. Австралийски учени предупреждават да не прекаляваме с тези здравословни на пръв поглед храни. В списъка попадат тези храни, които имат висок гликемичен индекс, което може да доведе до колебания в кръвната захар и инсулина. В същото време тяхната хранителна стойност е ниска и съдържат малко количество фибри, витамини и минерали.
Ябълковият сок например е с ниско съдържание на витамин С, но е богат на калий и фолиева киселина. Марулите съдържат много малко калории, но имат по-малко бета-каротин и фолиева киселина от спанака. Сиренето осигурява достатъчно количество калий, но съдържа 50% повече наситени мазнини от пълномасленото мляко.
Пушената скумрия е богата на омега-3 мазнини, но само 100 грама от филето съдържат над 450 калории.