За немалко хора тези дни минават под знака на постите. Но това, че сте избрали да постите не означава, че сте избрали и да ядете скучна храна, нали? Напротив, това може да се окаже удобен случай да опознаем някоя чуждестранна кухня.

Тъй като в очите на много хора зимата е традиционно сезон на супите, предлагам да се запознаем с Мълигатони - ястие, известно като националната супа на Индия, въпреки че е популяризирана и развита  от англичаните.

Думата мълигатони е съставена от тамилските думи за чушка и вода, макар чушките да не играят толкова важна роля в ястието. При сблъсъка им с индийската кухня в очите на британците "Чушковата вода" се сторила нещото наподобяващо в най-голяма степен супа, макар по същество да представлявала зеленчуков компот.

Англичаните започнали да добавят различни продукти по свой вкус, включително и месо, и изненадващо различните варианти на супата придобили голяма популярност в Индия, докато по ирония на съдбата били посрещнати твърде скептично на Острова.

Ето необходимите съставки за един от вариантите на супата:

2 супени лъжици олио

1 глава чесън

2 глави нарязан кромид лук

2 моркова, нарязани

1 средно голям картоф, нарязан

3 супени лъжици къри

1 чаена чаша леща

1 домат

шепа бадеми (по ваша преценка)

600 мл вода

Изсипвате олиото в тенджера, добавяте лука, чесъна и морковите и пържите до позлатяване. Добавяте водата, а след това кърито, картофа, домата и лещата. Варите 20тина минути, или до омекване на зеленчуците. Преди да я свалите от котлона може да добавите бадемите.

В кулинарната общност има разногласие дали супата изглежда по-естетично пасирана и превърната в крем супа, или със запазена богата гама от цветове. Преценката е пак ваша.