Захарта състарява кожата в пъти повече, отколкото продължителното излагане на слънце. "Когато разпитвам клиентките си за хранителния режим, който спазват, често откривам две основни прилики между всички тях: лошо хранене и прекомерна консумация на захар", коментира дерматологът Брайън Стийн.

Все повече експерти твърдят, че това, с което храним тялото си е това, което наблюдаваме върху кожата си. Връзката между храната и вида на кожата е предмет на изследване сред много дерматолози.

Повечето от тях са категорични, че колкото по-малко захар приемаме, толкова по-малко бръчки ще забелязваме върху лицето си.

Връзката между захарта и преждевременното стареене се крие в процес, наречен "гликиране". Той се проявява в организма при повишени нива на кръвната захар.

Плодовете, най-вече ябълките, съдържат голямо количество антиоксиданти и това допълнително подпомага подхранването на кожата.