Лятото може и да отминава, но не и някои храни, които обожаваме. Патладжанът например може да бъде приготвен по много различни начини.

Още една причина да ядем повече плодове и зеленчуци

Още една причина да ядем повече плодове и зеленчуци

Особено при едно често срещано заболяване

И всеки пък да си оближем пръстите. Тук обаче няма да разглеждаме всички начини, по които да сготвим патладжан, а по-скоро защо да го направим

Както можем да предположим, този плод (да, плод е, а не зеленчук, точно както и доматът) съдържа не една и две ползи за организма ни. Без значение от цвета му, който варира от червен през лилав, та до черен, патладжанът е богат на хранителни вещества.

Снимка 681137

Източник: iStock

Така например в около 82 грама от плода се съдържа фибри, 10% от препоръчителния ни дневен прием на манган. Съдържа също така калий, витамин K и витамин C. И всичко това за само 20 калории.

Освен витамини и минерали в патладжана има и много антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Те са богати на антоцианини, пигмент с антиоксидантни свойства, който е отговорен за цвета им.

Имам баялдъ, припадналият от удоволствие имам и други истории около името на ястието

Защо ястието имам баялдъ се казва така

Някой май е припаднал от удоволствие

Някои проучвания показват, че че патладжаните могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания, пише Helathline. Това се дължи на свойството им да намаляват и регулират холестерола.

Снимка 681139

Източник: iStock

Поради факта, че са богати на фибри и не съдържат много калории, са добър избор, когато се храним така, че свалим килограми. Фибрите например се движат бавно през храносмилателната система и така удължават чувството за ситост. С което пък ние намаляваме приема на калории.

Ползите от консумацията на кокосова вода

Ползите от консумацията на кокосова вода

И каква е разликата между кокосова вода и кокосово мляко

Освен всичко, патладжанът съдържа вещества и съединения като соласодин рамнозил гликозидите, които имат потенциал в борбата с раковите клетки.