Калифорнийци създадоха машина, която превръща водата във вино за три дни. Новото изобретение дори може да направи различни видове вино, сред които каберне совиньон и шардоне.

За целта се използват пликчета със съставки, избира се желаният вид вино и неговите характеристики, и се включва машината. След това процесът на ферментация може да се наблюдава с приложение за смартфон, което известява и когато виното е готово.

Винарят Кевин Бойър и търговецът Филип Джеймс не разкриват тайната на откритието си, но разкриват, че машината притежава камера за ферментация с електрически сензори, преобразуватели, помпи и загряващи устройства. Това осигурява "контролирана среда за първична и вторична ферментация, ако е необходима".

Двамата изобретатели са направили прототип на машината и се надяват да осигурят финансиране, за да започнат производството й. Ако успеят, ще я пуснат в продажба още до края на годината.