Едно от нещата, които най-много приковават погледа на българина когато си купува дадена стока от магазина, е срокът на годност. Малките цифри, обикновено напечатани на най-незабелижимите и сливащи се с цвета на опаковката места, вдъхват поне някаква сигурност, че продукта е годен за консумация, пише nbox.bg.

Често пъти тези дати са само препоръки от страна на производителя за най-добро качество, а не за срок, след който храната става опасна за консумация. Всъщност, някои от тези храни, на които е поставен срок на годност от производителя или търговеца, никога не се развалят. Ето най-масовите от тях.

Мед

http://bbteamcdn.com/content/originals/1364.jpg

Любимата храна на Мечо Пух няма срок на годност. Медът може да промени цвета си и да кристализира, но ще остане безопасен за консумация. Ако искате да върнете течната му форма, просто поставете буркана с мед в топла вода и разбърквайте, докато кристалите се разтворят.

Ориз

http://gotvach.bg/files/lib/600x350/oriz2.jpg

Заместителят на хляба в азиатските държави освен, че е по-полезен е и много по траен. Дори и се натрупа плашещо дебел слой прах върху буркана, кутията или опаковката с ориз, съдържанието вътре ще се запази също толкова добро, колкото в деня, в който сте го купили. Това важи за почти всички видове ориз, с изключение на кафявия - той гранясва. Само не забравяйте, че трябва да съхранявате ориза в добре затворени кутии.

Бял оцет

http://recepti.bg/static/uploads/products/main/239.jpg

Можете да си купите огромно количество от него на промоция, без да се притеснявате кога ще го използвате. Той никога няма да се развали. В същото време лечението с оцет помага срещу ставни заболявания, диабет, разширени вени, кожни проблеми, синузит и други здравословни заболявания.

  Сол

http://gotvach.bg/files/lib/600x350/sea-salt-sol.jpg

Смятана от мнозина за отрова, солта ще остане свежа за неопределен период от време в кухнята ви. Предвид другите и „качества“, няма шанс да бъде налазена от хлебарки, мравки и други вредители, понеже тех ще умрат ако я приемат в организмите си.

Захар

http://www.cross.bg/photo_new_gallery/2013/12/11/760e4c2bcb0151f97262514a8091e959.jpg

Предизвикателството при захарта е не да бъде запазена свежа, а да я спасим от превръщането й в твърда като камък буца. Захарта никога не се разваля, защото не поддържа растежа на бактериите. Просто се уверете, че я съхранявате в херметически затворени контейнери, които я пазят от влага.

Твърд алкохол

http://www.segabg.com/pic/news/24/735727.jpg

Уискито, водката, ракията и всичките им роднини от „твърдата“ лига не само, че нямат срок на годност, а някои от тях даже стават и по-хубави с времето. Можете да сте сигурни, че ако съхранявате твърдия алкохол на тъмно и хладно място, той спокойно може да ви надживее. Дори може да се превърне в нещо, което се предава от поколение на поколение в семейството ви. Алкохолът може леко да загуби своя аромат, но това ще бъде едва забележимо.

Сушен боб

http://www.az-jenata.bg/media/az-jenata/files/articles/640x480/b2cafa4606ecd4ef586a468379512a26.jpg

Най-добрият приятел на наденицата не губи хранителната си стойност с времето. Така, че срокът му на годност се класифицира като неопределен.