Думата „гурме" обобщава определен стил на живот, а не само култура на консумация, свързана с хубава храна и напитки.

Все повече хора осъзнават определението "гурме". Онези, които наистина познават вкуса на класните продукти, умеят да оценят качеството на всяка сфера от бита.

Висша кулинария, фини питиета, изискани пури, елегантни аксесоари, добри обноски - това са елементите от бита на ценителя или въобще на гурме културата.

Гурме няма нищо общо с хубавата и много вкусна домашна кухня

Това е и причината за едно от основните недоразумения в разбирането на това понятие в България. Гурме е да приготвиш зрял боб например, но така че да не се изтормозиш от подутия си стомах след хапването.

Недоразумение е и използването единствено на скъпи продукти - качествен зехтин, трюфели, прясно приготвена паста, чери домати, рукола, пармезан, козе сирене, кълнове, пармезан, скариди, октопод, сьомга... И така не се създава гурме кухня.

Ястие, което заслужава да носи името гурме, освен всичко друго изисква почти химични познания за взаимодействието на съдържащите се продукти в него и киселините, захарите, въглехидратите, протеините, скорбялата, белтъчините, мазнините.

Затова може да има огромна разлика дори в готвенето на ориз или картофи. Разликата между добре приготвения и лошо сварения ориз е като тази между трабант и BMW. И с двата ще се заситиш, но втория ще се превърне в лепкава, трудносмилаема каша в стомаха.

А първия ще направи вярната връзка с енизимите в храносмилателния тракт, така че организмът да получи полезните вещества, а онова което ще изхвърли, ще извлече токсините.

Гурме е да бъде постигнат здравословен ефект за тялото

На всичкото отгоре ще бъде вкусен. И високата цена за така приготвен ориз, определено си струва. В противен случай парите отиват за лекарства.

Понятието гурме в световен мащаб е развито в посока "висша кулинария", която някои наричат "авангардна", други "молекулярна"..., трети твърдят, че опърженото яйце, си е опържено яйце.

Е, ако попитаме Лили Иванова как си приготвя яйца, ще се замислим, особено като знаем, че гони 80-те, а не слиза от музикалната сцена. Примата ги „пържи" в специален уред. Хем стават бързо, хем е лесно, хем са вкусни.

И като говорим за гурме, е добре да знаем, че става дума за приемане на храната като интелектуално преживяване, а не просто засищане. Макар да усещате вкуса в устата си, той се регистрира от едни неврони в предната част на мозъка.

Именно тези неврони правят-струват и докарват различни приятни емоции и сладки спомени чрез ароматите в устата.

Гурме и висшата кулинария се свързват с фините рецептори в сетивата ни - изострят усета за красивото и виталното, подсилва крехкото и нежното у нас, което е закодирано също толкова, колкото и инстинктът за оцеляване, но е твърде подценявано.

А обикновеното хапване, обилно полято с алкохол и други питиета, се свързва с ниски страсти и инстинкти - онези на баналното оцеляване, хищничество, грубо и повърхностно отношение към живота.

Резултатът често е тежки емоции - ревност, зависимост, алчност... Или трупане на шлака в организма и емоциите ни./Lifestyle.bg

Разберете и какво е глутен?