Богатството на азиатската кухня и разнообразието на храните, които страните там могат да предложат, са истинско предизвикателство, дори и за най-големите авантюристи. За кучешкото месо знае почти всеки; за охлювите и дори за пържените плъхове - също.

Има обаче още не малко храни, за които е под въпрос дали ще бъдат по вкуса на един турист. За това дали ще му понесат - въобще и не говорим.

Снимка 320354

Източник: iStock

Започваме с Япония. Тук готвачите използват всякакви ароматни подправки в ястията си. За тях е важно вниманието на клиента да бъде привлечено от вкусовите качества на храната, а не от външния й вид. Спомнете си рамена.

Ако попаднете в Япония и ви заведат в местен ресторант, може да решите да замените традиционния рамен, който е задължително да опитате, със... супа от прилепи. Имайте предвид че освен варено, тук биха ви го сервирали и печен - с подходящата гарнитура.

Бисквити с  оси

Източник: curate.cool/ Noa Cantu

Бисквити с оси

Местните жители тук харесват да си хапват и хрупкави бисквити с оси. За да се приготвят този странен деликатес, осите се поставят във вряла вода за известно време, след което се изсушават и добавят към сместа за бисквити. Днес такива се продават във всички местни магазини в Япония.

Но класацията на странните храни тук е водена от деликатес, приготвян от семенна течност от мекотели, риби и други морски животни. Наричат това ястие ширако (в превод, бели деца), но ще го срещнете и като кику и тачи.

Ширако

Източник: iStock

Ширако

От Япония се пренасяме във Виетнам - следващата държава, чиято храна кара адреналина на авантюриста да скача до небето. Тук се смята, че змиите притежават лечебни свойства и освен че за често срещан продукт в кухнята, от тяхното месо се приготвя напитка. Наричат я змийско вино.

Необичайното питие се приготвя, като змията се поставя в бутилка, пълна с алкохол. Смята се, че етанолът разгражда змийската отрова, като прави течността безопасна за консумация.

Змийско вино

Източник: iStock

Змийско вино

И ако си мислите, че приключихме със змиите, грешите. Какво ще кажете за едно сърце от кобра. Ще ви го сервират в някой от местните ресторанти, където доста често може да се види следната "картинка": сервитьорът първо донася на клиента кобрата жива, за да може последният да си направи поне едно селфи с бъдещата си вечеря.

След това двама сервитьори - истински експерти в обработката на отровни влечуги, се заемат с изваждането на сърцето. Този процес изисква време, но и концентрация, за да се направи точния разрез в тялото. Изваденото сърце се поставя в чаша, която е пълна с оризово вино. Добър апетит!