Американската култура на "бързото хранене" с основание се слави като един от най-вредните и калорични хранителни режими. Обработените, мазни, калорични и богати на сол, и захар храни в САЩ наистина са толкова популярни, че Center for Science in the Public Interest се заема да направи черен списък на най-опасните. На техния фон Биг Мак и кофа от KFC изглеждат като салатка за вегани.

За референция Центърът дава препоръка на американската Агенция по храните. Според нея, дневният препоръчителен прием на възрастен човек е 2000 калории, 20 г наситени мазнини, 2300 мг сол и 50 г добавена захар.

Ето ги най-вредните американски храни, заедно с ресторантските вериги, които ги предлагат, споделени от сайта iflscience.com.

S'mores Pizookie с фъстъчено масло, (1580 калории)

Популярният десерт на ресторант BJ's Restaurant & Brewhouse се състои от бисквитено тесто с шоколад, покрито с фъстъчено масло, маршмелоу смес и бонбони маршмелоу. Всичко това се пече и отгоре се добавя ванилов сладолед.

Снимка 372084

Източник: BJ's Restaurant

Пиле с пармезан в стил "пица" (1870 калории)

Това е специалитет на Cheesecake Factory - парченца пиле, оваляни в галета, се покриват с разтопен пармезан и сос маринара, а отгоре се добавя паста, сготвена със сметанов сос.

Мек баварски бретцел (1920 калории)

Това меко геврече тежи близо 700 грама и се поднася със сирене начо и горчица. Общото му съдържание на сол е колкото количеството, което трябва да приемем за 4 дни според препоръките.

Вампирско тако комбо (2040 калории)

Ресторантът Yard House е автор на тази убийствена комбинация от такоси, пълнени със свинско, чорисо бекон, сметанов сос, гаукамоли, ориз и боб.

Снимка 372085

Източник: Facebook/Yard House

Deep Dish Buffalo Chicken Mac & Cheese (2320 калории)

59 грама мазнини наведнъж ще получим, ако си поръчаме специалитета на Uno Pizzeria & Grill, колкото и простичко да звучи пиле с паста със сос от сирена.

Двоен SmokeShack, пържени картофки и шейк от фъстъчено масло (2240 калории)

Двойният бургер на Shake Shack ни носи 930 калории, а шейкът с фъстъчено масло - 890! Количеството захар в цялото комбинирано меню е 42 грама.

Гофрети с хрупкаво пиле със сос от мед и чипотле (2510 калории)

Препечи гофрети, върху които е сложено тлъсто парче пържено пиле, полято със сметанов сос. Към тях идват и бланширани пържени картофки, както и 40 г мазнина и 105 г захар. Чудно!

Снимка 372086

Източник: The Cheesecake Factory

Бурито за закуска (2730 калории)

Веригата за бързо хранене The Cheesecake Factory се е "отчела" с цели две ястия в черния списък с най-вредните храни на Америка. 73 грама мазнини и 4600 мг сол са нещата, които получаваме, освен свръхкалории.

Как да горим повече калории

Как да горим повече калории

Няколко полезни съвета

Както подсказва името му, сутрешното бурито е предвидено за закуска. Ако решим да го пробваме, би трябвало да се храним отново чак на следващия ден на обяд.