Ръководеният от шеф Масимо Ботура "Остерия Франческана" победи фаворита от миналата година "Ел селер де Сан Рока" и бе награден на церемония в Ню Йорк.

Ботура е известен със своите импровизации на база традиционни продукти, но е прочут най-вече със сирената си, като безспорен хит е "Петте възрасти на Пармиджано Реджано", за който журито каза, че е превърнало световноизвестно със своите "форми и текстура, каквито хората в ресторанта му дотогава не са вкусвали".

Голямото достойнство на кулинарията на Ботура са перфектният баланс между наследството и традицията и модерното. Испанският "Ел Селер де Кан Рока" зае второто място, а на трето се нареди нюйоркския "Илевън Медисън парк". В топ 10 влизат четирикратният победител - датският "Нома", ресторанти от Франция, Испания, Япония, Австрия. Наградите се връчват от списание "Ресторант".