В повечето страни спането на работното място не е просто неловко и неприемливо, но може да ни коства и работата. Но в Япония сънят в офиса е общоприет и социално приемлив.

Всъщност подремването на работното място се смята за знак за прекалено добре свършена работа, защото човек е толкова отдаден на работата си, че работи усилено, докато се изчерпи напълно. Инемури, както я наричат японците, е утвърдена култура на спане на работното място.

История

Япония е една от най-трудолюбивите нации в света. Едно проучване показва, че средно японците спят само по 6 часа и 35 минути на нощ. Повечето хора заспиват по време на почивка на работа, в паркове, в кафенета, в книжарници, в търговски центрове и на всяко друго публично място и на никой не му прави впечатление.

Това е е толкова широко разпространено и толкова нормално, че японците дори си имат думата за нея - инемури , което означава "да присъстваме, докато подремваме".

Правила

Съществуват определени правила за практикуване на инемури. Ако сме нови в компанията и трябва да покажем колко сме активни в този процес, не бива да спим. Но ако сме на възраст окло 40 или 50 години, можем да си го позволим. Всъщност колкото по-висока е социалната стълба, толкова повече можем да спим.

Друга важно правило е значението на думата инемури, а именно да "присъстваме, докато спим". Не можем да спим под бюрото например. Трябва да заемем такава позиция, сякаш слушаме внимателно, но да си дремваме с наведена глава, пише Life Globe.

Наследници

Тази японска култура може да бъде открита и и в други страни, като например Испания с нейната сиеста, която представлява кратка дрямка в ранния следобед, често след обедното хранене. Иалианското рипосо е още един пример - удължен обяд, който продължава 2-3 часа, което позволява на хората да подремнат спокойно.

През последните години практиката на дрямка в офиса става все по-популярна сред редица работодатели по света. Сред тях са Google, Apple, Nike, BASF, Opel, Huffington Post и Proctor & Gamble, които дори осигуряват специални стаи, в които служителите могат да се отдадат на кратка почивка по време на работа.