Зимата носи със себе си редица неудобства, сред които необходимостта да сме добре облечени, възможността лесно да настинем или пък да закъсаме с колата някъде из снежните преспи.

Освен това, със сигурност ни се е случвало доста често да имаме нуждата да посетим тоалетната, когато сме навън, на студа. Този на пръв поглед изненадващ ефект на зимата - да ни кара по-често да пишкаме, всъщност си има своето логично научно обяснение.

Когато ни е студено и телесната ни температура започне да се понижава, тялото ни започва да се опитва да намали топлинните загуби, свивайки кръвоносните съдове. Така се намалява притокът на кръв към повърхността на кожата, а стойностите на кръвното налягане се повишават.

Снимка 459485

Източник: iStock

В отговор на това, бъбреците, които филтрират кръвта, се опитват да изведат излишната течност от организма, за да понижат кръвното. Когато кръвното ни е по-високо, те имат повече работа. В тялото ни се изпомпва повече кръв, съответно бъбреците произвеждат и повече урина.

Снимка 459484

Източник: iStock

Освен това, пълният пикочен мехур е допълнително място за загуба на топлина и тялото ни дава индикации, че трябва да го изпразним възможно най-скоро, за да успеем да запазим топлината.

StandardToilet - тоалетната чиния, която не ни позволява да се заиграваме със смартфона си

Тоалетната чиния, която не позволява да се заседяваме

Край на висенето във Facebook по време на работа

Така честото уриниране всъщност ни кара да не сещаме студа в толкова голяма степен. И най-важното е да се подчинява на командите на тялото си и да не задържаме желанието за уриниране, защото то е за наше добро.