Често поглеждаме към зеленолистните зеленчуци с недоверие - заради всичко, което сме чували за нитратите в тях, както и заради това, че изискват сериозно почистване. Но това не бива да ни спира да ги консумираме, защото ползите от тях със сигурност надхвърлят вредите.

Плодовете и зеленчуците, правилното им миене и няколко прости правила

Как правилно да мием плодовете и зеленчуците

За да сме сигурни, че ядем чиста храна

Според ново изследване на учени от австралийския Edith Cowan University, в което се анализират данни за над 50 хиляди души, ежедневната консумация на сурови зеленолистни зеленчуци намалява сериозно риска от сърдечно-съдови заболявания.

При участниците в изследването, които консумират най-много богати на нитрати зеленчуци, този риск е по-нисък до цели 26%. Учените говорят за "умерен прием", който се равнява на една чаша или шепа от тези зеленчуци - цел, постижима и за не толкова големите им фенове.

Снимка 530199

Източник: iStock

Важно е и пояснението, че ако не обичаме сурови спанак и кейл на салата например, можем да си набавим полезните вещества, приготвяйки си смутита с тях. Ако пък не искаме да ги консумираме сурови, половин чаша сварени на ден също върши работа.

Диетичните нитрати, които се съдържат в тях, се превръщат в азотен оксид под въздействието на бактерии в устната кухина и стомаха. Това е газ, който се произвежда естествено от тялото и се пренася чрез кръвта, помагайки на кръвоносните съдове да се разширяват, като по този начин понижава кръвното налягане.

Снимка 530200

Източник: iStock

Така се елиминира един от водещите причинители на сърдечно-съдови заболявания - високото кръвно. То предизвиква инфаркти, коронарна артериална болест и други, предава Daily Mail.

Интересното е, че при консумацията на по-голямо количество от препоръчителната дневна доза не се забелязват по-големи ползи в тази насока. Установено е също, че хората, които консумират повече зеленолистни зеленчуци, приемат и повече риба, плодове, фибри, флавоноиди и по-малко преработено месо от тези с нисък прием на растителни нитрати.

Плодовете, зеленчуците, редовната им консумация и още една полза от нея

Идеалният брой плодове и зеленчуци, които да хапваме на ден

Не е малко, не е и много

През март тази година пък учени от Edith Cowan University установиха, че зеленолистните зеленчуци подпомагат мускулната функция и ни дават повече енергия при извършване на различни физически активности. И основната причина за това отново е азотният оксид, който разширява кръвоносните съдове и до мускулите достига повече кръв.