Канелата несъмнено е една от най-ароматните, вкусни и здравословни подправки. Ползите ѝ за здравето не са само една или две, но според ново изследване има доста основателна причина да бъдем внимателни с количеството, което консумираме.
Учените, които стоят зад изследването, предупреждават, че високите дози от подправката, особено я приемаме под формата на хранителна добавка, могат да намалят ефективността на някои лекарства.
В проучването, публикувано във Food Chemistry: Molecular Sciences, изследователите установяват, че този ефект се дължи на цинамалдехида - съединението, което придава отличителните вкус и аромат на канелата. То активира рецептори в тялото, които ускоряват метаболизма на лекарствата и допринася за по-бързото им извеждане от организма, преди още да са подействали.
Полезно е да знаем също, че допълнителен риск крие китайската канела касия. Освен че съдържа цинамалдехид, тя има високи нива на кумарин - съединение с антикоагулантни свойства, което го прави опасно за хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта. Известно е също така, че в големи дози кумаринът причинява увреждане на черния дроб.
Предвид данните от проучването, е добре да имаме предвид, че може да си навредим, ако консумираме канела и добавки, съдържащи подправката, в прекомерни количества. Затова е необходимо да се консултираме с медицински специалист или лекаря, който ни предписва лекарствата.

Източник: iStock
С кои лекарства могат да взаимодействат добавките с канела
Канелата и добавките, приемани в големи дози, могат да взаимодействат с лекарства, преработвани от черния дроб, като тези за диабет, кръвно налягане, както и антидепресанти. Това означава, че хора с хипертония, диабет, рак, артрит, астма, затлъстяване, ХИВ, СПИН или депресия трябва да бъдат най-внимателни.
И все пак, учените уточняват, че са необходими още изследвания, включително клинични изпитвания върху хора, за да се разбере напълно ролята на канелата за организма и по-конкретно потенциалните взаимодействия с лекарства.
Какво количество канела е здравословно
Канелата, която добавяме в десертите или кафето си, не е повод за притеснение. По-висок риск носят добавките с канела, които съдържат много по-висока доза активни съединения.
Спокойно можем да се насладим на канелата като част от ежедневното ни меню, но преди да я включим като добавка, е добре да се допитаме до медицински специалист, пише Everyday Health.