Всеки от нас е забелязал, че по-възрастните хора са много по-умерени в движенията си - от ходенето до извършване на различен тип дейности, и ги правят по-бавно. 

На каква възраст се определяме като “стари"

На каква възраст се определяме като “стари"

Преди 50 години отговорът сигурно щеше да е различен

Обяснението за по-бавните движения се отдава на няколко фактора. Като например забавения метаболизъм или загубата на мускулна маса, която се наблюдава с напредването на възрастта.

Учени от University of Colorado Boulder са провели нови изследвания, чрез което са достигнали до още една възможна причина за бавните движения при старите хора.

Проучването, публикувано в The Journal of Neuroscience, е подложило на съвсем обикновен тест 84 здрави души на възраст между 18 и 87 години. Участниците е трябвало да се пресегнат и достигнат до цел, изобразена на екран пред тях, държейки през това време роботизирана ръка, която работи по подобно на компютърна мишка.

Снимка 665754

Източник: iStock

След това учените са анализирали движенията на участниците и моделите, по които те са ги извършвали. Така е било установено, че по-възрастните хора променят движенията си в дадени моменти, за да спестят сили и изразходват по-малко енергия в сравнение с по-младите участници, пише Medical News Today.

"С възрастта мускулните клетки могат да станат по-малко ефективни при трансформирането на енергията в мускулна сила и движение", казва Ала Ахмед, която е професор по машинно инженерство.

Монако - малката държава в Европа, където живеят най-дълголетните хора в света

Малката европейска държава, където живеят най-дълголетните хора в света

Кой още е в топ 10 по дълголетие

Според нея, с напредването на възрастта ставаме по-малко ефективни в движенията, които извършваме, за да компенсираме намалената сила. Забавянето на движенията обаче може и да не се дължи само на възрастта, но да е симптом на неврологично разстройство.

Неврологът Клифърд Сегил допълва пред Medical News Today, че съветва по-възрастните хора да се движат колкото се може повече, защото това ще повлиея добре на общото им здравословно състояние.