Кивито може да не е сред най-популярните плодове у нас, но със сигурност заслужава вниманието ни, защото е пълно с полезни хранителни вещества, които са важни за физическото ни здраве и функцията на имунната система. А, оказва се, и за психиката ни.

6 ползи за здравето от яденето на киви

6 причини да ядем киви всеки ден

Сега му е сезонът

Според ново изследване на учени от University of Otago, голямото количество витамин С, което се съдъръжа в плода, допринася за подобряване на умствената дейност, както и на настроението. И този ефект се усеща доста бързо, смятат изследователите. А за да го усетим се нуждаем само от едно-две кивита на ден.

При поведен експеримент с над 150 участници се установява, че консумацията на киви води до подобряване на настроението и жизнеността само за четири дни, като пиковите ефекти се наблюдават около 14-16-я ден. За сравнение, добавките с витамин С показват бавно и постепенно покачване, което обаче бързо отшумява.

Снимка 651034

Източник: iStock

Така учените за пореден път доказват, че това, което ядем, е от съществено значение не само за начина, по който изглеждаме, но и за този, по който се чувстваме.

Киви, сън и една неочаквана полза от това да ядем плода

Помага ли кивито да спим по-добре

Една неочаквана полза за здравето

А още по-хубавото е, че ползите от кивито далеч не се изчерпват дотук. То е верен съюзник и в борбата с вирусите, а антиоксидантите в състава му ни предпазват от оксидативен стрес и хронични заболявания, припомня Earth.com.