Всички знаем, че вредната храна е от пагубно значение. Редовната употреба на алкохол също съкращава драстично живота ни - почти с три десетилетия, според скорошно проучване.

Алкохолът, кожата, сънят и още причини да спрем или да ограничим консумацията му

5 причини да спрем алкохола

Или поне да го намалим малко

Но с тези два фактора не се изчерпват всички лоши навици, които крадат от безценните ни години.

През 2018 г. изследователи от Северозападния университет подложили на анализ над 50 000 души, за да установят как влияе биологичният часовник върху дълголетието.

Снимка 547315

Източник: iStock

Оказва се, че рискът от смъртност сред нощните птици - онези от участниците, които си лягали по-късно, но и ставали по-късно, била с 10% по-висока.

Независимо от нашия тип хранене обаче, редовното недоспиване също съкращава живота. Ползотворният сън е свързан с по-нисък риск от сърдечни заболявания и депресия, по-здравословен режим на хранене и по-ефикасни упражнения.

Снимка 547316

Източник: iStock

Според друго проучване, публикувано в Journal of Canadian Medical Association Journal, както мъжете, така и жените, които страдат от депресия, също попадат в графата със застрашените видове.

Доказано е, че самотата убива. Това е психично състояние, при което мозъкът ни е в позиция на бойна готовност и възприема малките заплахи като много по-стресиращи. Усещането често е придружено и с по-малко сън, повече гняв и раздразнителност, както и по-висок риск от когнитивен спад.

Снимка 547317

Източник: iStock

Най-популярните последствия от заседналия начин на живот са увреждането на гърба и стойката, депресия и разсеяност. И не само. "Седналото положение е по-опасно от тютюнопушенето, убива повече хора от СПИН и е по-коварно от парашутизма", казва доктор Джеймс Левин пред The ​​Los Angeles Times.

Според изчисленията на експерта, нашият стол ни убива и губим приблизително два часа живот от всеки час, който прекарваме върху него.

Стрес, депресия, безсъние, лошо настроение и кога трябва да се обърнем към лекар

Стрес или депресия - как да ги различим

Кога трябва да потърсим помощ

Състоянията на стрес и гняв, предизвикват завишено производство в организма на хормона кортизол. Учените твърдят, че наличието на високи нива на кортизол във времето също води до "повишен риск от смъртност", напомнят още от Eat This, Not That!.