Независимо дали сме решили да ограничим за известно време концентратите, или да скъсаме веднъж завинаги с тях, при всички положения тялото ще ни е благодарно. А и ние няма да съжаляваме, смятат учените.

Алкохолът, ефектът му върху мозъка и още една вреда от пиенето

Още една вреда от алкохола

И още една причина да не прекаляваме

"Намаляването приема на алкохол помага за подобряване на кръвното налягане, нивата на липидите в кръвта и на общия риск от сърдечни заболявания", казва диетоложката Кристин Гилеспи.

Алкохолът съдържа и доста калории, затова и щом ограничим количеството му, можем не само да намалим трупането на излишни килограми, но и да отслабнем.

Снимка 544367

Източник: iStock

"Въпреки че първоначално алкохолът може да ви накара да се чувствате сънливи, тъй като е депресиращ по своята същност, той като цяло влияе отрицателно върху количеството и качеството на съня", напомня ни още Гилепси.

Консумацията му преди лягане обикновено води до съкращаване на изключително важната фаза REM от съня, в която сънуваме, и увеличаване на нощното уриниране, а оттам - и нуждата да ставаме по-често.

Снимка 544368

Източник: iStock

Хроничната консумация на алкохол причинява и вид възпаление, което е естественият имунен отговор на тялото ни към всички нашественици. Докато имунната система се опитва да се справи с алкохола в кръвта, организмът ни става по-податлив на инфекциозни заболявания.

Листни зеленчуци, сладки картофи, млека с растителен произход и защо са полезни за кожата ни

3 храни за безупречна кожа

Защото красотата идва отвътре

И не на последно място. Концентратите са прочути с дехидратиращите си качества. Ето защо веднага щом ограничим консумацията им или ги спрем, кожата ни ще възвърне здравия си вид и сияен тен, уточняват от Eat This, Not That!.