Яйцата са ценен източник на редица хранителни вещества и верен съюзник в отслабването. Но ако трябва да избираме между цвета на черупката и начина, по който са отглеждани кокошките, всички експерти са единодушни. Според тях, тези от пернатите, които се разхождат на открито, са най-здравословни.
Яйцата от свободно отглеждани кокошки са по-полезни не само защото се предполага, че животните се хранят по-разнообразно и средата им е по-чиста. Последното също е изключително важно, но често се пренебрегва.
Доказано е, че животните, които стоят по-дълго на открито, предлагат яйца с три до шест пъти повече витамин D от останалите.
Източник: iStock
В случая учените имат предвид витамин D3, който специалистите по дерматология и ендокринология неслучайно наричат "слънчевия витамин". Редица изследвания сочат, че той поддържа здравината на костите, имунитета и вдига настроението, напомнят от Eat This, Not That!.
Тъй като човешкото тяло също синтезира витамин D3 вследствие излагането на слънчева светлина, множество селскостопански проучвания през последните десет години показват, че слънцето може да действа по същия начини и при животните.