Яйцата са ценен източник на редица хранителни вещества и верен съюзник в отслабването. Но ако трябва да избираме между цвета на черупката и начина, по който са отглеждани кокошките, всички експерти са единодушни. Според тях, тези от пернатите, които се разхождат на открито, са най-здравословни.

Яйцата, черупката, жълтъкът, митове и любопитни факти

Митове и факти за яйцата

Научни доказателства и любопитни факти в тяхна полза

Яйцата от свободно отглеждани кокошки са по-полезни не само защото се предполага, че животните се хранят по-разнообразно и средата им е по-чиста. Последното също е изключително важно, но често се пренебрегва.

Доказано е, че животните, които стоят по-дълго на открито, предлагат яйца с три до шест пъти повече витамин D от останалите.

Снимка 542516

Източник: iStock

В случая учените имат предвид витамин D3, който специалистите по дерматология и ендокринология неслучайно наричат ​​"слънчевия витамин". Редица изследвания сочат, че той поддържа здравината на костите, имунитета и вдига настроението, напомнят от Eat This, Not That!.

Слънчевата светлина, коронавирусът и каква е връзката с броя жертви на COVID-19

Повече слънце, по-малко COVID-19 жертви

Витамин D ли е причината

Тъй като човешкото тяло също синтезира витамин D3 вследствие излагането на слънчева светлина, множество селскостопански проучвания през последните десет години показват, че слънцето може да действа по същия начини и при животните.