По света има множество на брой и то огромни солни мини. И все пак, не всички могат да се похвалят с красотата на Wieliczka, която се намира в близост до Краков, Полша.

Историята на солната мина датира от Средновековието, когато носи името Magnum Sal, или Голямата сол. Тогава в рудника са работели над 350 души, а производството на сол е достигало между седем и осем тона годишно.

През XIII век това е бил най-големият източник на сол в Полша, който е и от изключително значение за развитието на икономиката в държавата.

Въпреки че тук все още продължават да работят миньори, днес Wieliczka е сред основните туристически атракции в Полша. Според Bored Panda може да се похвали и с над два милиона посетители годишно.

Wieliczka е част от списъка със световно наследство на UNESCO, като в най-дълбоките си части достига до забележителните 326 метра. И въпреки че достъпна за туристи е само 2% от площта й, днес там има толкова много красоти, които човек може да разглежда с дни. Коридорите на мината образуват лабиринт, който се простира на около 150 метра дължина и има общо девет нива.

Wieliczka е един истински невероятен солен свят, осеян с множество подземни езера, камери и параклиси, украсени с огромни полилеи.

И ако цялата тази информация не е в състояние да ни накара да проявим дори и малко любопитство, ще добавим единствено, че почти всичко тук е направено от сол.

Салар де Уюни - едно от най-красивите места в Боливия

Мястото, където небето и земята се докосват

Късче от красивата природа на Боливия