Боливия несъмнено е едно от местата по света, които човек си струва да посети. Отдавна сме набелязали тази дестинация, най-вече заради красивите солници Салар де Уюни - древно пресъхнало езеро насред високопланинското южноамериканско плато в Андите, с надморска височина от 3650 метра, което е и най-голямата солена равнина в света.

Фула - островът на понитата

Островът, на който има повече понита, отколкото хора

Най-отдалеченият обитаван остров на територията на Великобритания

Намира в департамента Потоси в Югозападна Боливия. Преди 40 хиляди години цялата местност е била част от огромно праисторическо езеро Минчин. Когато водата в него намаляла драстично, с течение на времето се образували две езера -  Поопо и Уру Уру и солниците Салар де Уюни.

Салар де Уюни се простират на 10 582 квадратни километра и са покрити с блокове сол, които на места достигат до 10 метра дебелина. 10 млрд. тона сол, от които на година се вадят по-малко от 25 хил. тона. В солниците има различни химични елементи, между които и голямо количество литий - над девет милиона тона.

Снимка 478576

Източник: iStock

На Салар де Уюни няма никаква растителност или животински видове. По бреговете се срещат само огромни кактуси. Въпреки това, всеки ноември в солниците известно време прекарват три вида розово фламинго, които все пак успяват да си набавят някаква храна.

Снимка 478574

Източник: iStock

Местна легенда гласи, че планините Тунупа, Куску и Кусина, които заобикалят солниците, някога не били планини, а хора гиганти. Тунупа се омъжила за Куску, но той избягал от нея и сина ѝ с Кусина. Натъжената Тунупа плачела денонощно, докато кърмела сина си. Нейните сълзи се смесвали с млякото и така се образувал Салар де Уюни. Много от местните хора искрено вярват в тази легенда и почитат Тунупа като божество.

Снимка 478577

Източник: iStock

През сухия сезон повърхността на солниците Салар де Уюни е суха и гладка, но през дъждовния е покрита с тънък слой вода. Именно тогава мястото привлича много фотографи от цял свят, заради прекрасните снимки, които се получават от отражението на водата - сякаш небето и земята се докосват.

Удивителната красота често кара хората да си мислят, че снимките от солниците са обработвани на специални фотографски програми, но заслугата за тези спиращи дъха гледки е единствено на несравнимото майсторство на природата.

Снимка 478578

Източник: iStock

Красотата на Салар де Уюни привлича много туристи, за които са създадени и различни атракции, между които и хотел, направен от блокове сол.

Bord för En и ресторантът с маса за един човек в Швеция

Няма друг такъв ресторант по света

Маса за един насред пустошта