Вино, уиски, ром - това са едни от най-предпочитаните от ценителите алкохолни питиета. А всички тях обединява един от най-опияняващите фестивали, който се провежда в София от 2015 г. насам - Whisky, Rum & Wine.

Уиски с лед - начин на употреба

Какъв е правилният начин за пиене на уиски

Ако обичаме питието ни да е с по-ниска температура

Новото му издание очакваме в столицата този петък и събота - 19 и 20 април. Събитието за пореден път ще събере на едно място представители на премиум брандове и ценители на хубавите напитки, за да споделят социалното преживяване заедно, както и лични впечатления и знания. Посетителите ще могат да научат повече за историята, производствения процес и вкусовите характеристики на различните питиета.

По време на тазгодишното издание ще вземат участие повече от 50 изложители на над 500 премиум клас етикети уиски и ром, както и над 300 вина от цял свят.

Освен представянията и дегустациите, част от събитието ще бъдат и общо 10 майсторски класа. Те ще бъдат водени изцяло от чуждестранни лектори, собственици и глобални посланици на марките. Сред тях е Дънкан Грант - представител на шестото поколение от фамилията Грант, собственици на дестилерията Glenfarclas, която има 187-годишна история в създаването на малцово уиски.

Дънкан Грант

Източник: Protone

Дънкан Грант

Освен дегустацията на специална селекция от уискита, на участниците в майсторския клас на шотландеца ще бъде представена и колекционерска бутилка Glenfarclas 50YO. Тя и още пет други ще бъдат предложени на Whisky, Rum & Wine 2024 на цени, достигащи до 20 хиляди лв.

Гост на фестивала ще е също и Андрю Ленг - трето поколение от фамилията независими бутилатори Hunter Laing. Те основават и най-новата, десета дестилерия - Ardnahoe на остров Айла, познат като "люлката на скоча". Специалното в това е, че тази година се очаква за първи път на свободния пазар да бъде пуснато уиски, създадено там. А събитието е вълнуващо за ценителите на хубавите напитки по цял свят.

Освен интересни детайли около създаването на най-новото уиски на остров Айла, по време на мастъркласа на Андрю Ленг участниците ще имат възможност да дегустират и от най-ценните бутилки с отлежали 30-годишни уискита с подписа на Hunter Laing.

Андрю Ленг

Източник: Protone

Андрю Ленг

На фестивала с майсторски клас ще бъде представена и още една от дестилериите на остров Айла - Bruichladdich Distillery. Лектор ще е Анна Купцова - посланик на бранда с над 15 години опит и страст към едномалцовото уиски.

И тъй като все пак Whisky, Rum & Wine не е събитие, което се фокусира само върху една от алкохолните напитки, няма да бъдат пренебрегнати нито рома, нито виното.

Посетителите ще могат да разберат повече за доминиканския премиум ром Ron Barceló, Mates Rum и специалната селекция ромове от Барбадос, Доминиканската република, Тринидад и Никарагуа.

Ще бъдат представени и селекция бутикови вина Vinultura от региона Малборо, Нова Зеландия, както и Champagne Ayala, чиято история датира още от далечната 1860 г.

Снимка 661364

Източник: Protone

Whisky, Rum & Wine 2024 ще бъде домакин и на няколко премиери на напитки, които публиката ще може да дегустира за първи път в България. Сред тях са популярното премиум грейн корейско уиски Hwayo (то се произвежда по специална технология от ориз), както и вина от категорията Zero - т.е. такива без алкохол, захар, изкуствени оцветители и добавки, и с ниско калорийно съдържание.

Друго, което отличава тазгодишното издание на фестивала, е нововъведената "Просеко зала". Обособеното пространство ще е посветено на все по-популярната категория Bubbles wines и ще събере 12 изложители, които ще предложат на посетителите да опитат различни марки "Просеко", шампанско и други пенливи вина.

Защо калифорнийското вино е сред най-добрите в света

Защо калифорнийското вино е сред най-добрите в света

Защо така смята и Гордън Рамзи

Whisky, Rum & Wine 2024 е на 19 и 20 април в хотел "Маринела", а повече информация за събитието има тук.