Вече три поредни години фестивалът за имерсивни арт инсталации Sofia Lights преобразява нощна София. Четвъртото му издание обаче ще бъде по-различно и специално.

Sofia Lights 2023 – фестивалът, който отново преобразява парк “Врана”

Нощна София, както не сме я виждали досега

Магическата реалност на Sofia Lights 2023

Този път Sofia Lights ще ни потопи в своята необичайна и магическа реалност през деня. Между 09:30 и 21 ч. в рамките на четири дни - от 25 (четвъртък) до 28 (неделя) юли в парк-музей "Врана" ще можем да видим инсталацията "Стоманена трева" (Steel grass).

Тя е творение на световноизвестното френско арт студио Aérosculpture, което има реализирани проекти в десетки държави на три континента.

Инсталацията ще бъде показана за първи път извън Франция и то в огромен мащаб, обхващащ голяма част от територията на столичния парк. Тя е едновременно минималистична и монументална инсталация и се състои от стотици "стръкове трева", високи колкото седеметажна сграда. Те създават едно уникално визуално и емоционално преживяване чрез "играта" си с естествената светлина и вятъра.

"Такъв род инсталации досега не са показвани в България. От две години сме в контакт с Aérosculpture и сме много радостни, че намерихме начин да реализираме така мащабно тази инсталация, която се вписва напълно в духа на нашето събитие. Тази година отново ще създадем магическа реалност в парка, но този път през деня", споделя съоснователят на Sofia Lights - Ясен Гешев.

Както и в предишните издания на фестивала, целта му си остава същата - умореният и стресиран градски човек умишлено да забави темпото, за да се наслади на света около себе си, да се потопи сред природата, да отдели време за размисъл и да даде простор на съзнанието си.

За удобство на желаещите да посетят събитието, в дните, в които се провежда то, ще има осигурена автобусна линия х50, която ще тръгва от центъра.

Sofia Lights 2022, парк "Врана" и събитието, което разкрива магическата реалност на София чрез светлинни инсталации

Магията на нощна София

Да се потопим в светлинните инсталации на Sofia Lights 2022

Sofia Lights 2024 е от 25 до 28 юли 2024 (всички дни между 09:30 и 21 ч.). Повече информация и билети за фестивала има тук.