Борбата с вредните навици сама по себе си е трудна, понякога и непосилна за човешките възможности. Само който не се е опитвал да спре цигарите, сладкото или бирите вечер не знае колко усилия коства това.

Най-вредните навици на модерния човек

Най-вредните навици на модерния човек

Пороците на съвремието, които всички имаме

Учени от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия, проучват как социалната изолация влияе на борбата с лошите навици. Резултатите от тяхната работа обаче не са обнадеждаващи.

Екипът от учени, начело с Кели Клеменс, установява, че социалната изолация може да има голям ефект не само върху психическото, но и върху физическото здраве и развитието на състояния като тревожност, хранителни разстройства, свързани с преяждане, и депресия.

Снимка 517076

Източник: iStock

По време на експерименти с лабораторни животни учените установяват, че плъховете, свикнали с никотина, когато са изолирани, са много по-склонни да започнат отново да търсят източник на никотин, дори след период на въздържание.

Учените отбелязват, че активното социално взаимодействие помага да се отървем от лошите навици, придобити по време на принудителна изолация и карантина. Според тях, активният социален живот може да помогне за намаляване на глада, както за захар, така и за никотин.

Снимка 517069

Източник: iStock

"Възможността да излизаме на кафе и да говорим с приятели отвлича вниманието от ненужната храна и цигарите и има благоприятен ефект върху психичното здраве", отбелязват авторите на изследването.

Според учените, социалната активност играе по-важна роля в борбата със зависимостите, отколкото се смяташе досега, докато социалната изолация, напротив, я възпрепятства.

Деми Ловато, социалната изолация, свръхдозата и как проблемите ѝ са я подготвили за случващото се

Какво е подготвило Деми Ловато за социалната изолация

Това не е много добре, но...

В бъдеще групата от специалисти планира да проведе по-съществени изследвания за въздействието на социалната изолация върху човешкото поведение и здраве, пише ТАСС.