С всички изкушения, технологии, удобства и глезотии, които имаме на разположение през 2018 г., е трудно да се каже кои са най-вредните навици, които сме развили като общество в днешно време. Най-вече защото са твърде много, за да ги приоритизираме ефективно.

Някои от тях засягат физическото здраве, други играят роля в отношенията с хората, но най-лошото в случая е, че рядко мислим за вредните навици в дълбочина, с което им позволяваме да се задълбочават и усложняват.

Зает съм

В днешно време е модерно да си зает - да имаш толкова много ангажименти, срещи, проекти, за които с гордост да напомняш на приятелите си, когато те попитат какво правиш. Заетостта се е превърнала в символ на просперитет и самоцел, независимо дали е подплатена с качествено съдържание.

Снимка 344504

Източник: iStock

Експерти съветват, че тази мода е прераснала в епидемия, която изтощава телата и съзнанията ни, афектира работата на жлезите и органите ни, и е основната причина за високите нива на стрес, тревожност и депресия, които са чумата на XXI век.

Цял ден седене

Важно е да разберем, че телата ни не са пригодени за продължително седене. Целият ни организъм е създаден около идеята за динамика и движение, а продължителното седене в офиса, колата и дома е един от най-големите бичове за здравето.

Снимка 344505

Източник: iStock

Статистиката сочи, че масово прекарваме по около 13 часа в статична или седнала поза всеки ден, докато до шест часа седене на ден се считат за здравословен максимум.

Седенето не просто атрофира мускулите, но води до психологически проблеми, рак, диабет и съсирване на кръвта.

По-малко от осем часа

Сънят е ключов фактор за здравето и оцеляването на всеки един от нас. Но тъй като ежедневието ни е изпълнено с милиони "интересни" и "важни" неща, много от нас спят по-малко от препоръчителните осем часа.

Снимка 339098

Източник: iStock

Липсата на достатъчно качествен сън има директна връзка с редица смъртоносни заболявания, като хипертония, диабет и рак. Хроничното недоспиване има доказан ефект върху образуването на нови връзки в мозъка и драстично намалява способността да мислим и да взимаме решения.

Социални мрежи

Водещи психиатри съветват, че зависимостта към социалните мрежи е най-големият риск за психиката на модерния човек. Нереалната представа, която получаваме за света от екрана на телефона си, малко по малко трансформира личните възприятия за реалността, като по пътя губим собственото си усещане за място и роля във вселената.

Снимка 318835

Източник: iStock

Според някои специалисти в областта, след 10 години нивата на клинични психиатрични проблеми в световен мащаб ще се увеличат двойно, като директен резултат от присъствието ни в социалните мрежи.