Представата ни за протеина се промени през последните няколко десетилетия. В началото всичко беше месни ястия и омлети, по-късно се появи яйченият белтък и стигайки до прахчетата за увеличаване на обема на мускулите във фитнеса. Този път протеинът отново се адаптира към търсенето на пазара - в алтернативни протеини с устойчив произход.

Храненето, растителният протеин, месото и как да удължим живота си с до 13 години

Промените в храненето, които удължават живота с до 13 години

Ефект на всяка възраст

Сегашните ни начини за производство на храни не допринасят за благосъстоянието на околната среда, напротив. За да разработим нови механизми за създаване на качествена храна, е необходимо да започнем именно с околната среда - като ключов фактор в направата на храната. RTE направи селекция на част от следващите системи за производство на протеини, помагащи за борбата в тази посока. 

Морски водорасли

Водораслите не са нов източник на храна за хората, но определено са излезли от мода. Днес те претърпяват възраждане, като част от различни видове храни - хляб, сирене, кафе и др. Магията на морските водорасли се крие в техните витамини и минерали. В зависимост от вида си, морските водорасли са богати на цинк, магнезий, йод и селен.

Освен това аквакултурата (контролирано отглеждане на водни организми като риби, ракообразни, мекотели, водорасли и др.) от водорасли е устойчива хранителна система, така че можем да сме сигурни, че се грижим за околната среда, когато купуваме продукт на базата на водорасли.

Гъби

Въпреки че традиционно не смятаме гъбите (или микопротеина) за източник на протеин, те всъщност са точно такива. Съдържанието на протеина в тях може варира от 15 до 35% в зависимост от вида им. Подобно на други храни, те се консумират най-добре в натурален и свеж вид.

Снимка 587426

Източник: iStock

Водна леща

Растението изпреварва всички други конкуренти на растителна основа с високото си съдържание на протеин - до 45%. Освен това водната леща е богата на фитохимикали като лутеин и β-каротин, консумацията на които е свързана с намален риск от множество хронични заболявания. Тя има способността да пречиства водата по естествен път и може да предотврати еутрофикацията (процес, който причинява замърсяване на водата чрез добавяне на фосфор и нитрати в нея).

Снимка 587427

Източник: iStock

Микроорганизми

Компанията Solad Foods са разработили технология за отглеждане на микроскопични протеини буквално от нищото. Въздух, електричество и ферментация стоят в основата на отглеждането на микроорганизмите, които след това се обработват. От тях накрая се получава сух прах, наречен Solein, който съдържа до 70% протеин. Производителите на продукта твърдят, че е универсален, веган, без млечни продукти, без ГМО, без соя и глутен.

Протеинови барчета, апетит и кога да спрем или намалим консумацията им

Протеиновите барчета - враг или приятел

Един неблагоприятен и два положителни ефекта

Насекоми

Въпреки че не са най-вкусното нещо - откриваме храни, направени на основата на насекоми във вегетарианските менюта, но и по рафтовете на магазините. С високо съдържание на протеини, те си проправят път в редица хранителни продукти като паста, бургери и хляб. Някои от преработвателите на насекоми скриват тази основна съставка, смесвайки я с храни, които нямаме нищо против да ядем.