Според едно от последните проучвания на Ниладри Басу от Школата по обществено здраве към Мичиганския университет, става ясно, че определени токсини в някои водорасли са причината акулите да изпаднат в състояние на хипервъзбуденост и агресивност. Именно това ги кара понякога да нападат без причина, дори и да не са гладни.

Акулите, ракът и защо тези животни не се разболяват от него

Защо акулите не се разболяват от рак

И могат ли да помогнат да се справим с болестта

Проучването доказва, че морските хищници поглъщат вода и храна, която е замърсена с бреветоксини. Те са основният виновник за промяната в поведението на мозъка им.

Бреветоксините лесно преминават кръвно-мозъчната бариера и когато са в мозъка, те се свързват с белтъчината, която контролира циркулацията на натрия. Свързвайки се с белтъчината, те я нарушават и по този начин нервните клетки се превъзбуждат. Това пък води до свръхактивност и в някои случаи дори до смърт при акулите.

Снимка 453843

Източник: iStock

За повишаването на нивото на бреветоксини в океана до голяма степен са виновни и хората. Отпадъците от селското стопанство, между които попадат и азотните торове, увеличава броя на водораслите, а по този начин се замърсяват водите с отделяните от тях химикали, съобщават Discovery.

Мравките, мозъкът им и какво е съотношението спрямо тялото им

Какво не знаехме за мозъка на мравките

Един изумителен животински вид