Вероятно ни е омръзнало да ни повтарят колко е полезна водата. Много добре знаем, че не бива да пренебрегваме приема й, но понякога просто не ни се получава. В подобни случаи е добре да се запознаем с резултатите от скорошно изследване.

В него участват над 200 хиляди души, а целта е да се установи връзката между количеството вода, което приемаме, и часовете, които прекарваме в сън. А подобна връзка съществува, при това е доста силна.

В основата й е хормонът вазопресин, който е антидиуретик. Той се отделя в последната фаза на съня, но ако спим едва шест часа на нощ, ще изпуснем този момент, което пък ще доведе до нарушение в хидратацията на тялото. 

Снимка 389461

Източник: iStock

Напълно възможно е и на следващия ден да се чувстваме отпаднали и не особено трудоспособни. Този ефект се дължи не само на по-малкото часове сън, но и на недостатъчния прием на вода.

Според учените от щатския университет в Пенсилвания, дехидратацията е една от основните причини да сме все уморени. Участвалите в изследването хора, които спят само по шест часа на нощ, имат много по-концентрирана урина и са по-обезводнени от тези, които си поспиват по осем часа.

Точното време за пиене на вода

Точното време за пиене на вода

За да бъде по-полезна

Тук съветът е ясен: ако сънят ни не е достатъчно пълноценен и продължителен, трябва да възстановим баланса в организма с повече вода, съветват от Independent.