Колкото и здравословно и разнообразно да се храним, трудно можем да си набавим всички необходими хранителни вещества само с храната. И тук на помощ ни идват мултивитамините и хранителните добавки, които вече са в огромно разнообразие в аптеките.

Но невинаги да изберем продукт, който ни гарантира всичко необходимо в една таблетка, е най-добрият избор. Защото, на първо място, трябва да се вслушаме в нуждите на собственото си тяло.

Хранителен режим

Важно е да следим какво ядем и да имаме поне някаква обща представа за веществата, които си набавяме с храната. А с добавките трябва да си набавим това, което тя по една или друга причина не ни дава.

Ако например сме вегани, значи със сигурност ни липсват някои важни хранителни вещества, които са само от животински произход. И задължително трябва да приемаме допълнително витамин B12, витамин А и калций.

Снимка 433716

Източник: iStock

Здравословно състояние

Ако имаме някакви конкретни оплаквания, като мускулни болки или високо кръвно налягане, трябва да изберем такива витамин, които ще ни помогнат да се справим с тях.

Въпреки че няма как да излекува депресията, витамин С има свойството да ни зарежда с енергия и да повдига настроението. Витамин D пък помага при мускулни болки и ставни заболявания. Него е добре да приемаме и ако излагането ни на слънчева светлина е силно ограничено.

Избор на продукт

На какви точно витамини ще се спрем има значение и от гледна точна на техния състав. "Живите" витамини са извлечени от естествени източници и са много по-полезни за нас. Добрият избор на добавка е на тази, която е предназначена за нашия пол и възрастова група, пише Wiki How.

Снимка 433733

Източник: iStock

Допълнителни съставки

В състава на мултивитамините често попадат и други вещества, от чието наличие не сме особено щастливи. Затова е важно винаги да четем етикета и да избягваме изкуствените оцветители, хидрогенните масла, талка и титановия диоксид. 

Solein, Solar Food и храната от ток, вода и въздух на финландската компания

Финландска компания прави храна от ток, вода и въздух

Един килограм ще струва 5 евро

Доза

Въпреки че витамините ни изглеждат безобидни, с някои от тях можем да предозираме. Такива са мастно разтворимите витамини (А, D, Е и К), излишъкът от които не се изхвърля с урината.