Здравето на сърцето, както и всеки друг аспект от общото ни здравословно състояние, е пряко свързано с начина ни на хранене. Добре знаем, че сърцето обича омега-3 мастните киселини, пълнозърнестите храни, бобовите и всички, богати на много витамини и минерали - като плодовете и зеленчуците.

Млечните продукти, шоколадът и как ни помагат да имаме здраво сърце

3 храни за здраво сърце

Какво и по колко да консумираме

Ново изследване на учени от Edith Cowan University пък акцентира вниманието ни върху един конкретен витамин, който не е толкова популярен, но се оказва не по-малко важен за сърдечното ни здраве - витамин К.

Установено е, че хората, които консумират храни, богати на витамин К, имат до 34% по-нисък риск от атеросклероза (натрупване на плаки в кръвоносни съдове и артерии). В проучването участват 50 хиляди души.

Снимка 559045

Източник: iStock

То прави разлика и между двата основни вида витамин К, които си набавяме с храната. Витамин К1 е предимно от зеленолистни зеленчуци и растителни масла, докато витамин К2 се съдържа в месото, яйцата и ферментиралите храни. От двата К1 е този, който осигурява по-висока защита от хоспитализация заради атеросклероза - 21% (и 14% при К2).

Именно по тази причина учените смятат, че се нуждаем от витамин К1 в по-големи дози от тези, които се препоръчваха до този момент с цел подпомагане на коагулацията на кръвта. 

"Въпреки че са необходими повече изследвания, ние вярваме, че витамин К предпазва от натрупването на калций в основните артерии на тялото, което води до съдова калцификация", твърдят учените.

Снимка 559043

Източник: iStock

Именно затова и не толкова популярният витамин се смята за добра възможност за лесна и естествена превенция на сърдечно-съдови заболявания, които в световен мащаб са една от водещите причини за смъртност, а възрастовата граница за тях все повече намалява, предава SciTechDaily.

Сънят, часът на лягане и връзката му със здравето на сърцето

В колко часа си лягат хората със здраво сърце

Отговора дават британски учени

Храните, които са богати на витамин К1, са коприва, спанак, босилек, магданоз, листа на цвекло и киви. Можем да го намерим и под формата на хранителна добавка, но е важно да не предозираме с него, защото може да доведе до проблеми с кръвосъсирването.