Колкото и балансирана да е диетата ни, колкото и да здравословно да живеем, има един витамин, от който почти със сигурност не получаваме достатъчно. Говорим за витамин D, важен за имунитета и превенцията на доста сериозни болести.

SPF, слънцезащитата, вредните слънчеви лъчи и какво трябва да знаем за тях

Слънцезащита – какво, кога и как да ползваме

Някои факти

Витамин D всъщност не е витамин, а хормон, който се произвежда, когато излагаме кожата си на слънце.

Съдържа се в малки количества и в някои храни като яйчения жълтък, мазни риби като сьомга и скумрия, телешкия черен дроб. Не бива да разчитаме на консумацията им обаче, за да се снабдяваме с достатъчно количество от него.

Снимка 540841

Източник: iStock

Същото важи и за слънцето, особено ако сме разумни хора, които ползват слънцезащита за лицето си целогодишно. "Реално цялото световно население страда от дефицит на витамин D", казва д-р Майкъл Холик от Бостънския университет пред Net-a-Porter.

А за какво ни служи той и, по-специално най-популярната и полезна негова форма D3 или холекалциферол? Дефицитът му може да доведе до развитието на редица сериозни заболявания като диабет тип 1 и тип 2, множествена склероза, ревматоиден артрит, сърдечни заболявания и Алцхаймер.

Снимка 476689

Източник: iStock

Приемът на 2000 единиците витамин D на ден влияе на 291 гена в човешкото ДНК, които отговарят за възстановяването на организма, имунната функция и метаболитните процеси, пояснява д-р Холик.

Витамин D, камъни в бъбреците, умора и още неприятности, ако прекалим с витамина

Какво се случва, ако прекалим с витамин D

Неслучайно е сред най-противоречивите витамини

По колко единици холекалциферол на ден да приемаме може да ни посъветва личния ни лекар. Макар да е чудесен за имунитета и с гореизброените здравословни състояния, той е противопоказен за някои хора, като например страдащите от бъбречно-каменна болест.