Индийската кухня е една от най-разнообразните в света, характеризираща се с употребата на много подправки, зеленчуци, зърнени храни и плодове. Като едни от най-големите ѝ фенове, винаги сме се чудили защо всичко е толкова вкусно.

Учени от индийския Институт по технологии се заемат със задачата да дадат обяснение и на този въпрос, пише Science Alert. И въпреки че според прочутия английски готвач Хестън Блументал невероятният вкус на ястията им се дължи на т.нар. правилно комбиниране, индийските учени са на съвсем различно мнение.

Те смятат, че уникалният вкус на индийската храна идва от обратния ефект или т.нар. негативно комбиниране. Изследователите стигат до този извод, след като анализират 2543 различни ястия от осем различни регионални кухни в Индия.

Снимка 484895

Източник: iStock

Те откриват, че в тези храни има 194 уникални съставки, които успяват да разделят на 15 категории. След това учените създават "ароматна мрежа", за да разберат кои съставки са свързани на молекулно ниво и къде се появяват в различните ястия.

Именно тези открития карат учените да заключат, че уникалният вкус на индийските ястия идва не от правилните и логични комбинации, а от богатото разнообразие на използваните съставки - нищо че на пръв поглед някои от тях да изглеждат абсолютно несъвместими от научна гледна точка.

"Нашето проучване разкрива, че подправките заемат уникално място в състава на индийската кухня и играят основна роля за определяне на характерния й профил", пише екипът в предварително публикувана версия на тяхното проучване.

Снимка 484896

Източник: iStock

Разграничаващият фактор, който прави индийската кухня толкова различна от другите по света, е че някои от съставките са използвани най-напред за медицински цели, преди да намерят място в кухнята.

"Еволюцията на готвенето, водена от лекарствените вярвания, вероятно е оставила своя подпис върху традиционните индийски рецепти", заключват изследователите.

Сатсанга - ново място за индийска храна в София

Сатсанга - ново място за индийска храна в София

Тайните на вегетарианската индийската кухня