За мнозина деменцията звучи като една от най-страшните болести, които може да ни сполети. Тя засяга мозъка, изтрива спомените и ни превръща в тотално различни хора. Въпреки че заболяването се появява в напреднала възраст, превенцията трябва да започне колкото се може по-рано.

Според учени от McMaster University, физическата активност има толкова голямо влияние върху възможността за развитие на деменция, колкото и генетичната предразположеност.

От съществено значение в това изследване е изводът, че интензивността на упражненията също играе роля за техния ефект върху мозъка. А тренировките с висок интензитет са най-добрият избор, който можем да направим, за да минимизираме риска от развитие на деменция.

Снимка 455887

Източник: iStock

Дори след 12 седмици на тренировъчен режим, включващ високо интензивни тренировки, се забелязва подобрение на паметта. Така те спокойно могат да се определят като упражнения и за здраво тяло, и за здрав мозък.

С изследване, проведено в рамките на пет години, е установено, че тези, които правят високо интензивни тренировки, имат много по-малък шанс да развият деменция, ако нямат генетична предразположеност. А тя се среща само в около 25% от хората, пише Daily Mail.

Снимка 455886

Източник: iStock

Тези, които пък са физически неактивни, имат същия висок шанс от развитие на деменция, като останалите, които имат генетична предразположеност. Това е поредното доказателство, че тренировките помагат на мозъка да се регенерира чрез подпомагането на растежа на нови неврони.

Солта, деменцията и каква е връзката помежду им

Връзката между солта и деменцията

Неочаквани разкрития

А когато в мозъка има повече нови неврони, това позволява да създаваме много нови спомени и да ги пазим за по-дълго. Този ефект от тренировките се забелязва както при младите, така и при по-възрастните спортуващи, но е валиден само при висока интензивност. Така че, никога не е късно да подмладим мозъка си, но колкото по-късно, толкова по-интензивно.