Преди две години Световната здравна организация определи геймърството като болестно състояние - т.нар. игрово разтройство.

Диагноза: игрово разтройство

Най-новата болест

Защо геймърството официално вече е болестно състояние

Сега обаче, когато забавленията ни навън са сведени до минимум и най-доброто, което можем да направим за себе си и обществото, е да прекарваме колкото се може повече време у дома, виждаме и обратната страна на монетата.

Според последно изследване на учени от Oxford Internet Institute, видеоигрите могат да имат и значителни ползи за нас и най-вече за нашето психично здраве.

Снимка 505656

Източник: iStock

Екипът изследователи провежда експеримент с две игри - Plants vs Zombies: Battle for Neighborville и Animal Crossing: New Horizons, на които играят общо над 3200 участника в експеримента. След това те отговарят на въпроси в специална анкета.

А анализът на отговорите води до извода, че геймърството може да бъде полезно за психичното здраве, защото видеоигрите влияят положително върху благосъстоянието ни и водят до истинско удоволствие, предава Daily Mail.

Снимка 505661

Източник: iStock

С това изследване за пръв път се открива връзка между поведението по време на игра и ефекта, който то оставя върху начина, по който се чувстваме и след като пуснем джойстика.

Даниел Крейг, Мила Кунис, Еминем и кои са любимите видеоигри на звездите

Кои звезди какви игри играят

И какво играят

Наскоро пък други изследвания отхвърлиха връзката между играенето на игри с агресия и последващо агресивно поведение от страна на деца и подрастващи. Изглежда отношението към игрите тепърва ще претърпява сериозна промяна...