Докато някои хора пропускат вечерята, защото смятат, че така е по-здравословно, за други тя е не само най-важното хранене за деня, но и ритуал, който събира цялото семейство около масата.

Еднообразното меню, разнообразното хранене и какви са плюсовете и минусите, ако приемаме еднообразна храна

Едно и също всеки ден – плюсове и минуси

Може ли да ни навреди еднообразното хранене

Вероятно не е нужно да поясняваме, че да гладуваме цял ден и да си наваксаме на вечеря е най-лошото, което можем да си причиним. Но когато говорим за последното хранене преди лягане, значение има не само какво, но и кога.

Някои хора предпочитат да не се хранят след 18 часа например, докато други с охота си похапват нещо и до полунощ. А ето какво мисли науката за най-правилното време спрямо нашите нужди и желания.

Снимка 520202

Източник: iStock

Няма лошо да вечеряме само салата, ако тя успява да ни засити, за да не се събудим с къркорещ стомах посред нощ и да притичаме до хладилника. А един от най-простите начини да свалим килограми е като намалим калориите, които приемаме. И това е пряко свързано и с времето, в което се храним.

Според различни изследвания, вечерята трябва да бъде преди тялото ни да започне да произвежда мелатонин. Това се случва след залез слънце, когато започва подготовката ни за сън. Нормалният циркаден ритъм на организма е пряко свързан и с метаболизма.

Според проучване от 2017 г., храненето по-късно вечер, когато производството на мелатонин вече е започнало, води до повишаване на телесните мазнини. И този ефект не се влияе особено от количеството и вида храна, както и от физическата ни активност през деня.

Снимка 520204

Източник: iStock

Храненето късно вечер се свързва и с по-голям общ калориен прием за целия ден. Всички знаем, че по това време най-често ни се дояждат все вредни неща... Доказано е също така, че ако ядем най-много калории на закуска, А не на вечеря, можем да свалим 2.5 пъти повече тегло.

Освен това, късното хранене може да доведе до нарушения в естествения циркаден ритъм. А когато се появяват проблеми със съня, те също водят до наддаване на тегло и трудности при отслабването, предава Healthline.

И така изводът е един - ако искаме да нямаме проблеми с теглото, вечерята ни трябва да бъде преди залез слънце. Ако пък след това огладнеем преди лягане, можем да си позволим нещо малко и здравословно, без много калории (плод или зеленчук например).

Афродизиаци, салата от рукола, пиле, шоколад икак да подготвим една по-романтична вечеря

Колко лесно е да приготвим вечеря-афродизиак

Горещи рецепти за първо, второ и трето

При стомашни проблеми и най-вече гастроезофагиална рефлуксна болест, последното ни хранене за деня задължително трябва да бъде поне три часа преди лягане. По този начин си осигуряваме време консумираната храна да се усвои напълно и се предпазваме от неприятен рефлукс през нощта.