Всяка година на 28 май се отбелязва Денят на хамбургера. И едва ли има по-добър повод от този, за да хапнем с удоволствие и без угризения от тази иначе заклеймена като нездравословна храна.

Джими Доналдсън, MrBeast, YouTube и рекордът за най-много продадени бургери за един ден

Това ли е кралят на бургерите

Или само така му се иска

Без съмнение обаче хем по-вкусен, хем по-хранителен би бил бургер, който сме си приготвили ние у дома. Ето какво ни съветва един професионален готвач, за да си направим сочен и перфектно "сглобен" бургер.

Предварителна подготовка

При предварителната подготовка много хора подценяват размразяването на месото. Но трябва да сме сигурни, че то се е размразило напълно преди да го готвим. Вариантите, които се използват обикновено са три: в хладилник, в микровълнова фурна или в хладка вода. Готвачът препоръчва този в хладилник, при който обаче е необходимо да сме планирали ден-два предварително готвенето.

Смилането на месото

Няма да сбъркаме, ако изберем месо, което да ни смелят на място в магазина. Тогава ще може да помолим месаря то да бъде средно смляно, а не ситно, за да се запази текстурата на месото. Ако пък сме от готвачите-ентусиасти, които имат месомелачка у дома, е още по-добре, ако я използваме. Най-подходящо е да смелим месото на парченца от около половин сантиметър. Друг уред, който можем да използваме, ако нямаме месомелачка, е кухненският робот. С него отново се стремим към същата едрина на смилане.

Снимка 666870

Източник: iStock

Тънкостите при избора на месото

Разбира се, важно е да подберем качествено телешко месо, за да не се получи жилав бургер. Добрата кайма обаче, освен правилно смляна, трябва да има и определено съотношение месо и мазнина. А то е съответно 80% на 20%.

И формата е от значение

Целта е да оформим каймата за бургера така, че да не изглежда като сферична кюфте. Формата трябва да наподобява равномерни кръгли, но плоски дискове с дебелина от около два сантиметра. Малката тайна в тази стъпка е да притиснем палеца си в центъра на оформеното месо, за да се получи вдлъбнатина, която да помогне за по-равномерното печене.

Снимка 666871

Източник: iStock

Мярката със солта

Тъй като добавянето на сол към мляното месо променя консистенцията, е добре да го посолим след като вече сме го оформили за печене. Точно преди да го поставим на скарата, поръсваме с щипка сол от едната страна, слагаме да се пече от същата тази страна, а после посоляваме и другата.

Гордън Рамзи и тайната на перфектния бургер

Как се прави перфектен бургер според Гордън Рамзи

Стъпка по стъпка - бургер

Правилната температура

При печенето също трябва да сме съобразителни. Ако предпочитаме medium-rare бургер, чието месо е по-розовеещо, температурата, на която трябва да го изпечем, е 55 градуса. В случай че пък ни е по-вкусен medium-well бургера, печем най-много на 65 градуса.

Снимка 666872

Източник: iStock

По-малкото е повече

Накрая, разбира се, стигаме до сглобяването на целия бургер, за което са ни необходими и останалите продукти. Най-добре е да не струпваме твърде много неща и да оставим така харесваното от мнозина яйце за някое друго ястие. За един хубав бургер е достатъчно да комбинираме месото с хрупкава маруля, свежи домати, зрял чедър, майонеза и малко карамелизиран лук, казва шеф готвач Алиса Фицджералд пред Insider.

Снимка 666873

Източник: iStock