Обикновено когато търсим нещо евтино и засищащо, първото, за което се сещаме, е бургер. И все пак, това не е причина мнозина готвачи да не се опитат да предадат на този виден представител на бързото хранене едно по-луксозно звучене.

Гордън Рамзи и тайната на перфектния бургер

Как се прави перфектен бургер според Гордън Рамзи

Стъпка по стъпка - бургер

И това се случва в Нидерландия, по-точно в закусвалнята De Daltons в град Фортайзен. Главният готвач Робърт Ян де Веен успява да превърне своя сандвич, който галено нарича "Златното момче" (The Golden Boy), в продукт, който струва повече от първокласен швейцарски часовник.

И колкото и странно да звучи, все пак се е намерил ентусиаст, който да предпочете "Златното момче" пред един красив Omega Speedmaster например.

Причината, както и очаквахме, е в съставките на кулинарното му изобретение, които се срещат рядко и са скъпи.

А те са: смляно говеждо месо вагю, бели трюфели, шунка от черно иберийско прасе, пръстени лук, напоени с шампанско Dom Perignon, хайвер от белуга и кралски рак. Дори краставиците и доматите в него не са обикновени, а са престояли в зелен чай матча.

Картофи за 400 евро, матча за 200, мляко и още от най-скъпите продукти в света

Къде дават 400 евро за килограм картофи

Едни от най-скъпите продукти в света и защо се дават луди пари за тях

Чедърът е "най-добрият", а сосът наподобява класическия за барбекю, но съдържа най-скъпото кафе в света копи лувак и малцово уиски Macallan.

Всички тези безценни продукти са нежно обгърнати от златни листа, но преди това целият бургер е опушен с уиски.

И както споменахме вече, първото "Златно момче" е продадено, при това за сумата от шест хиляди долара. И колкото и безсмислена да ни се струва тази покупка, все пак има нещо, което донякъде я оправдава.

Аргановото масло, добиването му и защо е толкова скъпо

Защо аргановото масло е толкова скъпо

Чифт силни марокански ръце и доста търпение

Приходите ще отидат в местна хранителна банка, което означава, че невъобразимо скъпият сандвич в крайна сметка ще нахрани и много други, уточняват от Robb Report.