Обикновено когато търсим нещо евтино и засищащо, първото, за което се сещаме, е бургер. И все пак, това не е причина мнозина готвачи да не се опитат да предадат на този виден представител на бързото хранене едно по-луксозно звучене.
И това се случва в Нидерландия, по-точно в закусвалнята De Daltons в град Фортайзен. Главният готвач Робърт Ян де Веен успява да превърне своя сандвич, който галено нарича "Златното момче" (The Golden Boy), в продукт, който струва повече от първокласен швейцарски часовник.
И колкото и странно да звучи, все пак се е намерил ентусиаст, който да предпочете "Златното момче" пред един красив Omega Speedmaster например.
Причината, както и очаквахме, е в съставките на кулинарното му изобретение, които се срещат рядко и са скъпи.
А те са: смляно говеждо месо вагю, бели трюфели, шунка от черно иберийско прасе, пръстени лук, напоени с шампанско Dom Perignon, хайвер от белуга и кралски рак. Дори краставиците и доматите в него не са обикновени, а са престояли в зелен чай матча.
Чедърът е "най-добрият", а сосът наподобява класическия за барбекю, но съдържа най-скъпото кафе в света копи лувак и малцово уиски Macallan.
Всички тези безценни продукти са нежно обгърнати от златни листа, но преди това целият бургер е опушен с уиски.
И както споменахме вече, първото "Златно момче" е продадено, при това за сумата от шест хиляди долара. И колкото и безсмислена да ни се струва тази покупка, все пак има нещо, което донякъде я оправдава.
Приходите ще отидат в местна хранителна банка, което означава, че невъобразимо скъпият сандвич в крайна сметка ще нахрани и много други, уточняват от Robb Report.