На скара, на тиган или на фурна - пържолата все ще се получи вкусна, стига месото да е хубаво.
Наистина добрата пържола се познава по нейната сочност и крехкост. Но за да се получи точно такава, е важно не само как ще я приготвим, но и какво месо ще изберем.
И тримата месари, до които да се допитали от Simply Recipes, са единодушни, че когато пазаруваме, на първо място трябва да сме наясно как искаме да използваме месото и кой вид харесваме. А най-просто казано, най-добрата пържола е тази, от която огладняваме само при вида ѝ. И както съветват те, изобщо не трябва да се задоволяваме с компромисни варианти, просто защото сме решили да готвим.
![Снимка 703211](https://webnews.bg/uploads/images/11/3211/703211/640x.jpg?_=1739205856)
Източник: iStock
Но ако имаме избор от качествено месо и планираме да приготвим пържоли, е добре да подберем по-дебело парче месо (3-4 см.), тъй като се готви по-лесно.
Освен дебелината, е добре да съобразим също дали пържолата е с кост, или без, мазна или пък по-суха. Разбира се, това винаги избираме по наш вкус или на гостите ни, ако ще готвим за такива.
В случай че пък пържолата ще е част от цяло ястие, трябва да я изберем така, че да се вписва в неговата концепция и начин на приготвяне.
Полезно е да знаем, че ако целим да получим пържола с богата, мека текстура, е добре да потърсим месо от коремната част на животното. Лека и крехка пържола пък може да постигнем с месото от горната част на животното.
Разбира се, произходът на месото, как е отглеждано и как е хранено то са също важни елементи, ако следим то да е качествено. Това може да разберем, като попитаме месаря. А той може да ни насочи и към избор на точното месо за пържолите, които искаме да приготвим.
Spotlight
на 12.02.2025 в 01:16:36 #1От цялата статия, нищио полезно не се разбра.