Не се сещаме за човек, който да не обича мед. Е, допускаме, че може да има и такива, но със сигурност той е сред най-консумираните натурални продукти, които може да намерим на пазара.
През зимата го използваме ай-често, за да подслаждаме чая си, а през цялата година намира място в не една и две рецепти за сладкиши или здравословни десерти.
Но когато медът се кристализира, става значително по-труден за употреба, дори за директна консумация. Тогава прибягваме до разтапянето му, но трябва да внимаваме, когато го правим.
Защо медът се кристализира
Така нареченото захаросване е напълно естествен процес. Без да навлизаме дълбоко в химията, ще разберем, че кристалите са естествени захари, които не се разтварят в меда. Самият мед е пренаситен разтвор - захари и вода, но в неравни количества.

Източник: iStock
Основните два вида захари в меда са фруктоза и глюкоза. Но докато първата остава лесно разтворена, то втората има ниска разтворимост и затова се кристализира бързо. Когато глюкозата се отдели от водата, се образуват малки кристали. Самата кристализация варира според вида мед.
Но общо взето, може да кажем, че колкото повече гклюкоза има в меда в сравнение с вода, толкова по-бързо ще се кристализира. Суровият мед, който може да си извадим сами, ако отглеждаме пчели, или да си купим от малки производители, е по-склонен към бърза кристализация.
Това е така, защото той е непреработен и съдържа в себе си малки частици цветен прашец, пчелен восък и други хранителни вещества, които насърчават бързото кристализиране.

Източник: iStock
Температурата също играе роля. Колкото по-студено е в помещението, в което държим меда, толкова по-бързо той ще се кристализира. Затова не е добре да го държим в хладилник например. Най-добре е да го съхраняваме на стайна температура и далеч от пряка слънчева светлина, пише Just Bee Honey.
Как правилно да разтопим мед
В това медът да е кристализиран няма нищо лошо, но ако все пак, искаме отново да е познатото течно състояние, то е добре да го направим в топла вана.

Източник: iStock
За целта трябва да напълним достатъчно дълбока купа с топла вода и да поставим буркана в него. След което да започнем да бъркаме меда. Това ще отнеме време, бъркане и смяна на водата, но е най-добре за меда.
Ако прибегнем до микровълновата, вряща вода или поставянето на буркана в миялната машина, то високата температура може да унищожи някои от ензимите на меда, с които той е уникален. Както и хранителните му вещества. Да не говорим, че може да се отрази негативно и на вкуса.