От край време България е прочута с вкусните си домати. Всички ги обичаме в салати, добавяме ги и към всяка вкуснотия, която решим да си приготвим у дома. Но лятото мина и замина, скоро ще запеем коледните песни, а ето че и все по-често ще прибягваме до консервите.
А по темата с доматите в консерва, готвачите от Kitchn имат какво да ни кажат. Техният съветът е да избираме консервирани цели домати, вместо на кубчета или на пюре, а причините за това са най-малко пет.
Дават ни повече възможности
Целите домати от консервата могат да се превърнат във всичко - в кубчета, в парченца, в пюре; могат и да бъдат подправяни по всякакъв начин.

Източник: iStock
От друга страна, не можем да направим доматите на кубчета отново цели.
Можем да избираме - в сок или в пюре
Обикновено целите домати се предлагат консервирани или в доматен сок, или в доматено пюре. Това пък позволява да избираме и между различни вкусове. Ако искаме по-пресен аромат на домати, консервата със сок ни доближава повече до него. Когато пък искаме по-наситен и дълбок вкус, ни трябват именно целите домати в пюре.
Готвят се по-добре
При доматите на кубчета може да има добавен калциев хлорид, който им помага да запазят формата си, дори по време на готвене. Може би това печели привърженици сред някои готвачи, но ако не сме фенове на големите парчета домати в ястията, не е нужно да се примиряваме.

Източник: iStock
Наясно сме какво получаваме
Намачканите консервирани домати крият всякакви изненади. При някои марки те са смачкани почти до пюре, а при други от консервата изскачат големи парчета. За разлика от тях, целите домати са точно това - цели.

Източник: iStock
Можем сами да подправим нашите цели домати от консерва
За да придобие наистина универсален вкус, консервираният доматен сос съдържа твърде много неща - билки, подправки, захар. А защо да не пасираме целите домати и да ги подправим по наш си, уникален начин.