Въпреки че на пръв поглед (и вкус) различните цветове домати са кажи-речи еднакви, това всъщност не е точно така.

Цветовете в природата обикновено служат като индикатор за наличието на определени химикали и хранителни елементи в даден плод или зеленчук, и случаят на доматите е именно такъв. 

Червени домати

Снимка 409827

Източник: iStock

Класическите червени домати съдържат ликопен - каротоиден пигмент, който се слави като един от най-активните антиоксиданти. Той спомага за здравето на кръвоносната система, помага при борба със сърдечни заболявания и някои видове рак. Има сведения, че ликопенът подпомага защитата на кожата срещу вредните слънчеви лъчи.

Оранжеви домати

Снимка 409828

Източник: iStock

Кафеникавите или оранжеви домати съдържат вещества, които активно прочистват организма от свободни радикали. Те са богати на витамин Е, който е важен за здравето на кожата, и помагат при борбата с кожни проблеми, като екземи и псориазис например. 

Жълти домати

Снимка 409829

Източник: iStock

Жълтите домати са богати на полифеноли. Полифенолът е антиоксидант, който доказано намалява холестерола и кръвното налягане, като същевременно подобрява състоянието на артериите и тяхната гъвкавост.