Въпреки че на пръв поглед (и вкус) различните цветове домати са кажи-речи еднакви, това всъщност не е точно така.
Цветовете в природата обикновено служат като индикатор за наличието на определени химикали и хранителни елементи в даден плод или зеленчук, и случаят на доматите е именно такъв.
Червени домати
Източник: iStock
Класическите червени домати съдържат ликопен - каротоиден пигмент, който се слави като един от най-активните антиоксиданти. Той спомага за здравето на кръвоносната система, помага при борба със сърдечни заболявания и някои видове рак. Има сведения, че ликопенът подпомага защитата на кожата срещу вредните слънчеви лъчи.
Оранжеви домати
Източник: iStock
Кафеникавите или оранжеви домати съдържат вещества, които активно прочистват организма от свободни радикали. Те са богати на витамин Е, който е важен за здравето на кожата, и помагат при борбата с кожни проблеми, като екземи и псориазис например.
Жълти домати
Източник: iStock
Жълтите домати са богати на полифеноли. Полифенолът е антиоксидант, който доказано намалява холестерола и кръвното налягане, като същевременно подобрява състоянието на артериите и тяхната гъвкавост.