Дали ще я консумираме директно от кочана, ще я сложим в салатата или пък ще си направим пуканки, царевицата безспорно е вкусна храна, към която често посягаме през летния сезон. И тя съдържа важни хранителни вещества. От един средно голям кочан може да получим приблизително 4.7 г протеини, 1.9 г мазнини, 26.7 г въглехидрати, 2.9 г фибри и 8.9 г захар. А калориите са около 123. Наред с тези основни вещества царевицата снабдява организма и с много витамини, минерали и растителни съединения.

Бананите и какво ще се случи с тялото ни, ако хапваме вкусния плод всеки ден

Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем банани всеки ден

5 важни ползи за организма ни

Но какво точно се случва с тялото ни, когато хапваме популярната зърнена култура и има ли нежелани странични ефекти?

Минерали

Традиционната жълта царевица, която е и сред най-разпространения вид, съдържа калий - минерал, който помага за понижаване на кръвното налягане, поддържа здрави костите и предотвратява появата на камъни в бъбреците.

Витамини от група В

Царевицата е с високо съдържание на витамин В6 и В9 - които играят важна роля за енергийния метаболизъм, поддържането на нервната система, когнитивните функции.

Снимка 625054

Източник: iStock

Макар и в по-малки количества, се среща и пантотенова киселина или витамин В5, както и ниацин, известен още като В3.

Антиоксиданти

Наситеният светъл цвят на царевица се дължи на съединенията лутеин и зеаксантин. Те имат решаващо значение за здравето на очите. Според доклад, публикуван в Nutrients, тези съединения са основните пигменти, които се намират в ретината и са необходими за защита на очите от синята светлина, както и помагат при проблеми, свързани с възрастта като катаракта и макулна дегенерация.

Усещане за ситост

Ако се нуждаем от здравословна закуска, която да ни държи сити до следващото хранене, винаги можете да посегнем към царевицата. Особено към пуканките, с високото си съдържание на фибри и ниско на калории. С най-много ползи, разбира се, са домашно приготвените.

Снимка 625055

Източник: iStock

Редица изследвания също подкрепят пуканките като здравословна закуска. Според списание Antioxidants те запазват растителните съединения и полезни антиоксиданти, които се съдържат в суровата царевица.

Негативи

Все пак, наред с ползите на зърнената култура за тялото, тя може да има и известни негативни влияния. Така например при хора, страдащи от синдром на раздразнените черва - неприятно разстройство, което засяга стомашно-чревния тракт - могат да бъдат пряко повлияни от царевицата. Установено е, че тя действително предизвиква и влошава симптомите.

Царевичният сироп пък може да повиши нивата на възпаление. Често той съдържа голямо количество фруктоза и е доказано, че допринася за хронични заболявания като диабет, чернодробни и сърдечни болести.

Крем супа с царевица и как да си я приготвим кремообразна и сладко-пикантна

Една впечатляващо свежа супа за лятото

Неустоимо кремообразна и сладко-пикантна

А царевичното олио е с високо ниво на полиненаситени масла, които са склонни да повишават възпалителните маркери в сравнение с мононенаситените масла, информират от Eat This, Not That.