Съществуват редица начини да режем кромид лук без да люти прекалено на очите ни. Според едни течаща студена вода край нас помага, други пък просто слагат очила или дори скиорска маска и хващат ножа.
Каквото и да правим при рязането обаче, острият вкус на лука остава, когато го консумираме суров. Любителите кулинари обаче са открили начин той да бъде омекотен, като зеленчукът остане все така хрупкав.
Необходима ни е купа с ледена вода. Поставяме нарязаните кръгчета лук, в нея и ги оставяме за 5-10 минути. Така ензимът, който предизвиква лютия вкус, отслабва действието си и се сдобиваме с лук, който не е с толкова остър вкус.
@autumnacord it helps mellow out the onion flavor! #greeksalad #cookingtips #onion #cookingtiktok original sound - Autumn Acord
Трикът с ледената вода работи за всякакъв вид лук, но особено за червен, бял и жълт, които често се консумират в сурова форма. След специфичната студена "обработка" спокойно можем да ги ползваме в салати и сандвичи без да се притесняваме, пишат The Kitchn.