Няма кухня без лук. Той е в основата на безброй ястия - от домашни супи и салати до гурме специалитети. Но зад неговата скромна визия се крият куп ползи за здравето: богат е на антиоксиданти, подпомага имунната система, намалява възпаленията и дори помага на сърдечно-съдовата система. С други думи - лукът е истински супергерой в чинията ни.

Как да не плачем, докато режем лук

Как да не плачем, докато режем лук

Защото няма да спрем да го ползваме

И все пак, този "герой" си има и своята тъмна страна - кара ни да плачем. Всички сме го изпитвали: стоим пред дъската, въоръжени с нож, а след няколко секунди очите започват да парят и сълзите текат като в романтичен филм. Но защо се случва това? И можем ли да го избегнем?

Какво се случва, когато режем лук

Снимка 729135

Източник: iStock

Когато разрежем клетките на лука, нещо много интересно се случва. Ензимите и аминокиселините, които досега са били разделени, се срещат и започват химичен танц. Този танц води до създаването на вещество с гръмкото име син-пропанетиал-S-оксид. То е нещо като комбинация от сярна киселина, серен диоксид и сероводород. То лесно се изпарява и, попаднало във въздуха, дразни очите, предизвиквайки добре познатите сълзи, пише Love Food.

Трикът, с който суровият лук няма да люти толкова

Трикът, с който суровият лук няма да люти толкова

Приложим за червен, бял и жълт кромид

Колкото и да се опитваме да стоим твърди, лукът винаги печели битката. Единственият 100% сигурен начин да избегнем сълзите, е да си сложим плувни очила. Ние така режем и гарантираме, че работи.