Полезните храни, с които днес разполагаме, са толкова много, че трудно ще се нагърбим със задачата да определим точната им бройка. А всяка от тях има и своето положително въздействие върху организма ни. Така благодарение на специфичната си комбинация от фибри, протеини и здравословни за сърцето хранителни вещества някои са майстори в топенето на излишните мазнини.
Сега ще си говорим за точно три такива отличници, които ще ни ударят по едно рамо в борбата с килограмите - тиквените семки, брюкселското зеле и цвеклото.
Начините да се възползваме от техните положителни качества са много - и сурови, и след термична обработка. Но вместо да даваме познати варианти за приготвянето им, показваме как да ги ползваме като заместител на някои далеч по-калорични съставки в любими класически рецепти.
Източник: iStock
Песто от тиквени семки
Нужно е само да заменим кедровите ядки с тиквените в прочутия зелен сос Дженовезе, и ефектът бъде е друг. Смесваме ги с обичайните заподозрени босилек, пармезан, чесън, зехтин и сме готови.
Източник: iStock
С тиквени семки можем да поръсим и салатата си, след като леко ги запечем обаче. А добавим ли ги в някоя от по-леките ни супи, ще ни осигурят нужната доза протеини, съветва специалистът Ребека Луис от платформата HelloFresh.
Печено брюкселско зеле
Този кръстоцветен зеленчук неслучайно се нарежда в категорията суперхрани. "Изпечете го с подправки и поръсете с хранителни дрожди", предлага Джулиана Хевър, растителна диетоложка и автор на The Vegiterranean Diet и The Complete Idiot's Guide to Plant-Based Nutrition.
Източник: iStock
Брюкселското зеле е богато на добре познатите ни фибри, но и на глюкозинолати - серни съединения, за които е доказано, че осигуряват мощна защита на клетките от увреждане на ДНК и потискат туморния растеж.
Хумус от червено цвекло
Още Хипократ е използвал цвеклото за лечение на редица заболявания. То съдържа куп минерали като калий, магнезий, желязо, цинк, както и сериозно количество фибри. Ето защо нутриоложката Ребека Луис го добавя към своята рецепта за хумус от тахан и зехтин.
Източник: iStock
За да стане още по-наситен цветът му, докато го вари, тя добавя и две супени лъжици лимонов сок. Съветва да прилагаме същата тактика, ако решим да го включим и в детското меню, за да засили вниманието на най-малките, а оттам и апетита им.
Всъщност, цвеклото е чудесна боя за храните, особено подходяща за сладкиши или палачинки, напомнят Eat This, Not That!