Преди 125 години в село Лъджене, в семейството на Иван и Анка Малчеви се ражда тяхната първа дъщеря Мария. Любовта към рисуването, талантът и срещата с писателя и художник Николай Райнов прокарват пътя й до Художествената академия в София. Мария Малчева е сред творците, които през 1931 г. основават Дружеството на новите художници, което по-късно се преименува на Съюз на българските художници.

Каква е разликата между православния и католическия Великден

Каква е разликата между православния и католическия Великден

Ето някои исторически сведения

Голяма част от нейното творчество е свързана с рисуването на икони, но на родния си Велинград (градът е създаден през 1948 г. от сливането на селата Лъджене, Каменица и Чепино) Мария Малчева оставя и друг голям дар: тетрадка с рисунки на над 200 модела великденски писани яйца. Всяка от тях е съхранена памет за една вековна местна традиция - оригиналната восъчна техника за писане на яйца в Чепинско, пише вестник "Темпо".

Рисунките на Мария Малчева преди близо четвърт век вдъхновят музея да започне преди време своята програма "Великден", като част от нея всяка година има работилница за изписване на великденски яйца по традиционната техника от Велинград, разбираме от Facebook страницата на Исторически музей Велинград.

Старата технология за изписване на великденски яйца с восък е била добре позната по нашите земи в миналото. Днес обаче е съхранена основно в регионите на Велинград, Ихтиман и Костенец.

За да се направи, както трябва, се използва уред, наречен писалка - дървена дръжка, с втъкнат в нея метален конус, в който се слага восък. След това върхът на писалката се нагрява на пламъка на свещта, восъкът се разтопява, започва да изтича от тесния отвор на писалката и с нея можем вече да рисуваме по повърхността на яйцето.

Снимка 663482

Източник: iStock

Най-разпространените орнаменти, които се изписват с восък, са геометрични фигури и растителни форми. След това яйцето се потапя в съответния цвят боя. Тази технология използват основно в района на Велинград. 

Красиви яйца за Великден - няколко техники, които да изпробваме

Красиви яйца за Великден - няколко техники, които да изпробваме

За да съберем погледите на всички

Другият стил на изписване на яйца е характерен за региона на Ихтиман. При него се използва предварително оцветен в черно пчелен восък, с който се рисува прецизна бродерия и след това яйцето се боядисва в съответния цвят.

Заради уникалния метод за изписване на великденски яйца с тази восъчна техника Историческият музей във Велинград кандидатства да влезе в националната листа на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Именно в този музей се намира и единствената постоянна експозиция на писани яйца у нас, разбираме от БНТ.