Жизненоважно през лятото е да държим на ниво приема на вода и електролити, особено ако сме от по-активните физически. Когато се потим, независимо дали е вследствие на жегите, или на упражнения, ние губим предимно натрий. Но и калият е важен.

Бананите, устойчивото нишесте и още един ефект от консумацията им

Какво имат бананите, което другите го нямат

Хапваме си ги с кеф

Като изключим устойчивото нишесте, на което никой плод не може да бие банана, последният е и сред олигарсите на калий. Но се оказва, че това важно вещество не е най-силната му страна, защото поне четири храни го надминават по съдържание.

Загубата на калий не е драматична колкото недостига на натрий и хлорид, например. Но въпреки това и неговата липса се усеща, и то под формата на слабост и умора, мускулни крампи и спазми, както и затруднено дишане. И това само част от неприятните симптоми.

Снимка 539066

Източник: iStock

Бананите са прочути като един от основните източници на ценния калий. Един средно голям представител на плода съдържа около 422 милиграма от минерала, което се равнява на 9% от среднодневното количество за деня.

Снимка 539063

Източник: iStock

В сравнение с банана, само половината от овокадото съдържа 487 милиграма калий, или 10% от нужната доза. И тук не е задължително да сме на "ти" с висшата математика, за да пресметнем, че един цял плод би ни заредил с цели 20% от количеството, което се нуждаем.

Авокадото, калориите, кръвните съсиреци и още неприятности от консумацията на плода

5 нежелани ефекта от авокадото

Още един кулинарен герой, който не е перфектен

Сладките картофи са вкусни, но и ценни за мускулатурата ни. Един средно голям такъв зеленчук съдържа около 541 милиграма калий, или 12% от средния минимум за деня.

Снимка 539064

Източник: iStock

Спанакът не е само отличен източник на желязо, витамин К, магнезий и натрий. Една чаша замразен спанак ни дава 540 милиграма от минерала, или 12% от необходимия прием.

Коктейл с диня, лимон и още две съставки, който пречиства и хидратира

Един вълшебен коктейл с диня

Любима напитка за лятото

Динята е сред най-полезните и хидратиращи плодове, но не й липсва и калий. В два резена от нея има 640 милиграма от ценното за организма вещество, или около 14% от средната дневна доза, уточняват още от Eat This, Not That!.