За мнозина гледането на телевизия след дългия работен ден или през мързеливия уикенд е начин за отпускане на напрежението. Но както знаем, много хубаво не е на хубаво. Затова и на приятното занимание е добре да се поставят разумни и здравословни граници.

Деменцията, Алцхаймерът, светлинната и звукова стимулация и може ли гледането на телевизия да лекува

Лекува ли се Алцхаймер с гледане на телевизия

Ново интересно откритие по темата

Учени от Университета в Глазгоу правят проучване, в което взимат участие близо 500 хиляди великобританци на възраст между 37 и 73 години. А изводът от него е, че продължителното гледане на телевизия увеличава риска от смъртоносни сърдечно-съдови заболявания, инфаркти и инсулти.

И колкото повече време прекарваме пред телевизора, толкова по-голям става този риск. А учените препоръчват да редуцираме това време до максимум два часа на ден. Ако заменим половин час от любимия си сериал с половин час разходка, това намалява вероятността от смърт по гореизброените причини с 10%.

Снимка 489210

Източник: iStock

Освен негативния ефект върху сърцето и съдовата система, застояването пред телевизора е свързано и с много по-малка вероятно човек да тренира. А синята светлина прави заспиването по-трудно. Така идват е всички негативни последици от непълноценния сън, предава The Telegraph.

Гледането на телевизия, лежането пред телевизора и може ли да доведе до рак

Може ли гледането на телевизия да предизвика рак

Едно изследване с притеснителни резултати

Според учените, да стоим на дивана пред телевизора е дори още по-вредно от това да сме цял ден седнали на работното място. А когато и двете са в комплект, застоялият начин на живот неминуемо ще даде отражение върху здравословното ни състояние.